8,800 locuri de munca create din fonduri europene accesate de Romania in 2007-2013

absolventi-de-liceu-seminar-oportunitatile-de-cariera-din-botosaniRomânia a accesat 15 miliarde de euro din banii europeni în perioada 2007-2013, fonduri care au dus la crearea a peste 8.800 locuri de muncă, a declarat, luni, Angela Filote, șefa reprezentanței Comisiei Europene la București, într-o conferință de presă.

‘Pentru perioada 2007-2013, România a avut la dispoziție 33 de miliarde de euro, din care a primit efectiv până acum 15 miliarde de euro, este vorba despre rambursări deja făcute. Această cifră se datorează în principal sectorului agriculturii și dezvoltării rurale, unde România stă foarte bine. S-au creat peste 8.800 de locuri de muncă prin diverse proiecte, din care peste 600 în domeniul cercetării, considerat de UE ca un domeniu prioritar atât pentru ieșirea din criză, cât și pentru creșterea competitivității la nivel mondial’, a spus Filote.

Potrivit acestuia, peste 1.200 de IMM-uri au primit sprijin european în această perioadă și au fost reabilitați peste 1.000 de kilometri de șosele.

‘Acestea sunt cifrele până la finele anului 2013. Abia la finele anului 2015 se va face închiderea acestui exercițiu financiar și atunci vom ști cât am accesat din totalul bugetului alocat’, a arătat ea.

Filote a mai spus că, pentru următorul exercițiu financiar european, România va avea la dispoziție și mai mulți bani.

‘Pentru perioada 2014-2020, vorbim de fonduri 39,3 miliarde de euro, din care aproape 20 de miliarde de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală, iar restul pentru dezvoltare regională și a mediului economic și social’, a punctat șefa Reprezentanței CE.

Potrivit acesteia, este mai importantă calitatea absorbției fondurilor europene decât cantitatea.

‘Să nu ne lansăm în obsesia gradului de absorbție, e importantă cantitatea, dar și mai importantă este calitatea absorbției, felul cum creează valoare și cum reușesc aceste fonduri să ajute la rezolvarea problemelor pe care le are România, astfel încât să inspirăm proiecte mai bune, mai de succes’, a menționat Filote.

sursa:agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *