A fost degeaba ajutorul acordat Greciei?

  • Grecia ar putea iesi din zona euro

Economistul american Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel in 2008, apreciaza ca probabilitatea ca Grecia sa fie nevoita sa paraseasca zona euro este de 50%.

„Exista o sansa din doua ca Grecia sa fie nevoita sa paraseasca zona euro. Nu inteleg cum programul de austeritate impus de Fondul Monetar International poate functiona”, a afirmat Krugman, care este consilier al presedintelui american Barack Obama si profesor la Universitatea din Princeton.

El estimeaza ca datoria Greciei va continua sa creasca pana in 2015, cand va ajunge la aproape 150% din Produsul Intern Brut, in pofida eforturilor si sacrificiilor cerute de autoritati populatiei pentru revitalizarea finantelor.

„Chiar daca Atena reneaga azi datoriile, asa cum a facut Argentina in 2001, problemele vor persista deoarece cheltuielile publice depasesc cu mult veniturile. Va persista o mare nevoie de ajustare”, a adaugat economistul.

Totodata, Krugman considera ca nici Spania, si nici Irlanda, state de asemenea confruntate cu probleme financiare, nu pot fi comparate cu Grecia, in conditiile in care aceste tari s-au comportat bine in ultimii ani.
Gecia a avut un comportament iresponsabil si a trisat timp de un deceniu, a mai spus el.

Si Youssef Boutros-Ghali, ministrul egiptean al Finantelor si totodata primul reprezentant al unui stat cu economie emergenta care ocupa functia de lider al Consiliului FMI, a declarat anterior ca problemele Greciei nu s-au incheiat inca si ca exista indoieli privind capacitatea acestui stat de a implementa reformele cerute de Fondul Monetar International si de Uniunea Europeana in schimbul pachetului de ajutor extern de 110 miliarde euro.

„Nu s-au terminat problemele. Masurile care le-au fost cerute sunt destul de dure. Exista in unele zone dubii daca vor reusi sa continue sa implementeze astfel de masuri”, a afirmat oficialul FMI.

Foto: euractiv.ro

Vezi si:

Grecia, in incapacitate de plata ameninta securitatea euro

Se prabuseste economia zonei euro?

Pretul aurului atinge cote record, sub presiunea crizei din Grecia

Euro, bazin de decantare pentru tarile in criza de lichiditati?

Dolarul, ingrijorat pentru euro

BCE se teme ca europenii nu-si vor plati creditele

BCE a accelerat achizitia de de obligatiuni guvernamentale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *