Afaceri cu armament: Rusia testeaza un avion de vanatoare de ultima generatie


În Rusia s-au desfăşurat cu succes testările celui de-al doilea model al avionului de vânătoare de generaţia a cincea. El a decolat de pe aerodromul Komsomolsk pe Amur (Extremul Orient) şi s-a aflat în aer în jur de o oră.

Potrivit Vocea Rusiei, noul avion de vânătoare este creat după tehnologia stels, care îl face invizibil pentru radarele adversarului. El este capabil să ducă lupte în orice perioadă a zilei şi în orice condiţii meteorologice.

Avionul este dotat cu cel mai nou complex de calculatoare, care în caz de necesitate poate să preia în întregime conducerea aparatului. Primele testări au fost efectuate în ianuarie anul trecut.

Aparatul, cunoscut si sub denumirea de PAK FA, este vazut de experti drept un rival al avionului american F-22 Raptor, care a efectuat primul sau zbor in 1997.

Aparatul testat vineri a fost creat sa fie imposibil de detectat de catre radare. Oficialii rusi spera ca primul aparat de acest tip sa fie livrat Ministerului Apararii in 2013, iar productia de serie sa inceapa in 2015. Analistii militari considera ca vor trece intre 5 si 7 ani pana cand aviatia rusa va putea sa utilizeze noul avion de vanatoare.

Noul aparat a fost dezvoltat in parteneriat cu India. Analistii considera ca el reprezinta un moment crucial in eforturile Rusiei de a-si moderniza echipamentul si tenhica militare, mostenite din era sovietica.

Potrivit oficialilor rusi, T-50 este un un avion cu reactie “intelectual”, care poate zbura in orice moment din zi si din noapte si in orice conditii meteorologice, fiind capabil sa atace simultan mai multe tinte din aer, de la sol si de pe mare.

Directorul Suhoi, Mihail Pogosyan, s-a declarat convins ca proiectul “isi va surclasa rivalii occidentali in ceea ce priveste eficienta costurilor si nu doar ca va permite intarirea puterii defensive a fortelor aeriene din Ruisia si India, dar va castiga si o parte importanta din piata globala”, informeaza BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *