AIEA cere încetarea programului nuclear al Coreii de Nord

Ţările membre ale AIEA au adoptat în unanimitate rezoluţia în care se cere întreruperea de către Coreean de Nord a dezvoltării programului său nuclear. Rezoluţia a fost adoptată la sesiunea conferinţei generale a AIEA, desfăşurată în Austria.

Comunitatea mondială trebuie să continue să exercite presiune asupra Coreii de Nord, pentru ca aceasta să înceteze să dezvolte programul său nuclear, a declarat reprezentantul Coreii de Sud.

Coreea de Nord se declară în favoarea reluării dialogului fără condiţii prealabile

Lee Yong-Ho, conducătorul delegaţiei RPD Coreene la tratativele multilaterale de la Beijing, a îndemnat la reluarea dialogului nuclear fără nici un fel de condiţii prealabile, confirmând încă o dată poziţia Phenianului.

Miercuri la Beijing trebuie să aibă loc tratativele diplomatului nord-coreean cu omologul său din Coreea de Sud. Una din temele principale va fi tocmai reluarea tratativelor nucleare în scopul transformării Peninsulei Coreene într-o zonă denuclearizată.

La tratative vor participa de asemenea Rusia, SUA, China şi Japonia. Totodată, Seulul şi Washingtonul cer ca până la începerea tratativelor, Phenianul să înceteze activitatea sa în domeniul nuclear şi să permită accesul inspectorilor ONU în ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *