Amenajarea biroului: lucrezi mai bine în spații ce încurajează colaborarea

Spațiul în care lucrăm ne influențează: cercetările arată că acesta își lasă amprenta, la nivel subtil, pe energia mentală, abilitățile și performanțele noastre. Conform unui studiu realizat în 2003 de revista Management Today, 97% din angajați consideră că mediul de lucru reflectă valoarea pe care angajatorul o acordă oamenilor din echipă. Pe lângă aspectele pragmatice, ca tipul de mobilă ales, nivelul de zgomot, lumina, temperatura sau aranjarea în spațiu, un concept modern de design interior al unui spațiu de lucru comun are ca principal scop încurajarea colaborării între membrii echipei.

Spațiul care încurajează colaborarea

În 2015, spațiile de birouri gândite pornind de la nevoile angajaților exclud pereții separatori sau zonele care delimitează. Cele mai moderne tendințe în design-ul birourilor se axează pe spații dedicate colaborării, pentru a încuraja oamenii să lucreze în echipă, să se simtă relaxați și confortabili atunci când lucrează și să comunice cât mai bine între ei. De exemplu, o zonă principală, gândită pentru schimbul de idei și lucrul în echipă poate avea și câteva spații separate (delimitate prin pereți de sticlă) în care oamenii se pot retrage atunci când au nevoie de liniște pentru a îndeplini anumite task-uri.

Fiecare cameră poate avea mai multe roluri

Ideile bune ale echipei apar mai degrabă în spațiile care nu sunt dedicate lucrului propriu-zis ci relaxării, pauzelor : în bucătărie, în lift, pe scară, în zona de jocuri sau pe terasă. De aceea, tendințele moderne ale organizării spațiilor de birouri susțin rolurile variate ale fiecărui spațiu: ar trebui să poți lucra în bucătăria companiei, dacă te simți inspirat, la fel cum ar trebui să te poți relaxa la biroul la care stai de obicei și ar trebui să ai la dispoziție scaune și o mică masă, pentru o discuție spontană cu un coleg întâlnit pe hol, între două alte task-uri. Orice potențial al unui spațiu de a ajuta oamenii să își îndeplinească munca și să genereze idei ar trebui punctat prin elemente de design.

Lumină naturală și texturi naturale

Lumina naturală în birouri este lumina perfectă pentru a spori gradul de confort al celor din echipă. Mai mult, orice textură naturală relaxează, deci deschide calea ideilor bune în cadrul echipei. Pe lângă grădini interioare, mai mici sau mai mari, ferestre mari pe care să intre lumina naturală, designerii aduc chiar și elemente de piatră naturală (pardoseli rezistente la trafic intens sau pereți decorativi impresionanți) și lemn în spațiile ce odinioară aveau un aspect banal și corporate.

Concluzia? În 2015, spațiile de birouri sunt gândite în jurul oamenilor și au ca scop încurajarea unei stări mentale active (dar lipsite de stres) care să crească productivitatea individului și să sudeze relațiile echipei. “User experience” este un principiu deja recunoscut ca generator de productivitate, iar design-ul interior creativ, care folosește texturi naturale și încurajează atmosfera colaborativă, creează spații în care munca e făcută cu plăcere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *