ANCOM: Încep rundele primare de licitație pentru multiplexurile de televiziune digitală

Autoritatea-Nationala-pentru-Reglementare-în-ComunicatiiANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitație în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitație participă RCS & RDS S.A. și Societatea Națională de Radiocomunicații S.A.

În rundele primare fiecare ofertant depune o ofertă indicând numărul de multiplexuri pentru care dorește să liciteze. La încheierea fiecărei runde, se centralizează toate ofertele primite, iar dacă cererea depășește numărul de multiplexuri disponibile în cel puțin o categorie, se organizează noi runde primare până când cererea nu mai depășește oferta. În primă rundă primară prețul pentru fiecare multiplex va fi egal cu prețul de pornire în licitație, de 300.000 euro. Prețul va crește în următoarele runde cu un procent prestabilit — între 5% și 20% — numai în cazul multiplexurilor pentru care cererea este mai mare decât oferta.

Licitația se desfășoară la sediul ANCOM — Direcția Regională București din str. Lucian Blaga nr.4, bl. M110, sector 3, București, unde fiecare ofertant va dispune de o încăpere dotată cu telefon și acces la internet. În locul de desfășurare a licitației accesul este permis numai persoanelor împuternicite să reprezinte companiile ofertante.

În cadrul licitației sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF și unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite ‘free to air’, în condiții transparente, concurențiale și nediscriminatorii, posturile publice și private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societății Informaționale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepție fixă de 90% din populație și 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligații de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 și MUX 5), operatorii vor avea obligația ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcțiune cel puțin 36 de emițătoare pentru fiecare dintre rețelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Toate licențele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câștigătorii vor avea obligația de a achita taxa de licență rezultată în urma licitației în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunțării rezultatelor procedurii de selecție.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.org.ro și www.portabilitate.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie și internet, intrați pe www.veritel.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *