Anul 2013 ar putea însemna sfârsitul pentru multi producatori de carne

supermarket-carne_bPiata de carne din România s-ar putea confrunta în acest an cu cea mai grea perioada de la inceputul crizei financiare, din 2008, având in vedere ca puterea de cumparare a romanilor se apropie de un prag minim.

Rata inflaţiei a fost, în decembrie, de 4,95% faţă de decembrie 2011, în afara intervalului ţintit de BNR, iar câştigul salarial mediu net era în noiembrie 2012 de 1.575 lei, fata de 1.491 lei in noiembrie anul trecut, adica cu doar 5,6% mai mult (salariul din luna decembrie nu este relevant deoarece in aceasta perioada a anului se acorda prime).

Avand in vedere cei doi indicatori, se poate constata ca puterea de cumparare a românilor nu a cunoscut o imbunatatire nici in 2012, cu efecte negative asupra consumului.

În aceste conditii, pentru industria carnii se pot lua in calcul doua scenarii, respectiv de stagnare sau de accentuare a problemelor cu care producatorii se confrunta inca de la inceputul crizei.

Iesirea pe pietele externe va fi o oportunitate insa doar pentru producatorii care au capacitate financiara pentru a face investitii in modernizarea si adaptarea capacitatilor de productie la standardele din Uniunea Europeana.

CarmOlimp a implementat înca de anul trecut sistemul  IFS  (International Food Standard), un standard de evaluare de catre comercianti a furnizorilor de produse alimentare (inclusiv a producatorilor), elaborat in anul 2002 de catre comerciantii din Germania, cu scopul de a crea un standard comun privind siguranta alimentelor.

“In lipsa surselor de finantare, vor fi producatori care nu vor putea sa se extinda sau sa suporte eventualele cresteri de preturi la materiile prime, astfel ca anul 2013 ar putea insemna iesirea lor de pe piata” (Olimpiu Soneriu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *