APAPR trage un semnal de alarma in cazul blocarii Pilonului II de pensii private obligatorii

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania isi face cunoscuta pozitia fata de propunerile formulate de unii lideri de sindicat cu privire la reducerea de la 2,5% la 2% si a blocarii contributiei virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii.

Astfel, intr-un comunicat de presa, APAPR respinge in mod hotarat blocarea (cresterii) contributiilor virate catre Pilonul II de pensii, administrat privat.

Contributia virata catre Pilonul II a fost inghetata anul trecut la 2%, in locul unei cresteri la 2,5%, iar anul acesta cresterea a fost la doar 2,5% in loc de 3%.

Fata de un deficit de 2,5 miliarde de euro al sistemului public de pensii in 2010, reducerea contributiei la Pilonul II ar reprezenta in 2010 doar o acoperire de 1,8% din acest deficit.

Din acelasi comunicat reiese ca blocarea contributiei virate catre Pilonul II ar afecta dreptul de proprietate a celor 5 milioane de salariati inscrisi.

Totodata, ar fi afectate imaginea si relatiile internationale ale Romaniei, intrucat periclitarea investitiilor facute deja de administratorii din Pilonul II aduce atingere tratatelor bilaterale de protejare reciproca a investitiilor pe care Romania le are incheiate cu statele de unde provin actionarii companiilor de administrare de pe piata de pensii administrate privat.

Sistemul de pensii administrate privat din Romania este construit pe modelul si la initiativa Bancii Mondiale iar blocarea contributiei virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii ar atrage reactii negative imediate din partea organismelor europene si internationale.

APAPR considera ca motivele fundamentale pentru care statul roman si-a asumat introducerea fondurilor de pensii administrate privat nu s-au schimbat pe timpul crizei. Asadar, efectele crizei financiare asupra economiei si bugetului Romaniei nu trebuie sa afecteze obiectivul pe termen lung al reformei sistemului public de pensii.

Pilonul II de pensii private obligatorii a produs pentru cei 5 milioane de participanti, in cei aproape 2 ani de functionare, un randament mediu anual de 18,9%, fata de o inflatie medie anuala de circa 5%.

Tinand cont de aceste aspecte, APAPR solicita public neafectarea nivelului contributiei de 2,5% virata in prezent Pilonului II de pensii private obligatorii, o intalnire cu Guvernul Romaniei pentru fundamentarea corecta a oricarei masuri ce va fi luata in acest domeniu, precum si cooptarea obligatorie a expertilor APAPR la toate lucrarile Comisiei ce va fi infiintata pentru analiza acestei propuneri facute de sindicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *