Arkadi Dvorkovici – Rusia: o economie independenta de materii prime si centru financiar mondial


Toate problemele şi divergenţele privind aderarea Rusiei la OMC au fost excluse, a declarat într-un interviu pentru Vocea Rusiei consilierul preşedintelui rus, Arkadi Dvorkovici. Ieri s-a încheiat o nouă rundă a negocierilor dintre Rusia şi Georgia, având ca mediator Elveţia. Aceste negocieri au apropiat ţările în vederea compromisului necesar.

Aderarea Rusiei la OMC va fi atât în folosul Rusiei, cât şi al partenerilor ei internaţionali. Arkadi Dvorkovici este convins de acest lucru. Consilierul preşedintelui a menţionat că aceasta va reprezenta o continuare logică a politicii Rusiei privind consolidarea rolului său pe pieţele internaţionale. În cadrul acestei politici Rusia pregăteşte înfiinţarea unui nou Centru Internaţional Financiar la Moscova. Lucrările în vederea proiectului în toate domeniile sunt în toi.

În acelaşi timp, la Moscova se formează structura necesară, se va ameliora legislaţia, a explicat Arkadi Dvorkovici: „Pentru profesioniştii pieţei financiare care vin să lucreze la Moscova asta înseamnă simplitatea procedurilor de înregistrare, viteza rezolvării oricăror probleme legate de condiţiile de trai, obţinerea unor condiţii confortabile pentru muncă. Noi discutăm despre centru financiar care este format din infrastructură şi oameni. Principalul sunt oamenii. Fără aceşti profesionişti nu vom obţine nimic şi noi lucrăm în prezent în acest domeniu”.

Arkadi Dvorkovici a vorbit despre rubla rusească şi poziţiile ei pe pieţele mondiale financiare. El consideră că rubla devine din ce în ce mai atractivă: „Noi am îmbunătăţit condiţiile pentru a lucra cu ruble pe pieţele internaţionale, adoptând amendamentele necesare. Cred că dacă vom lucra într-un asemenea ritm, rubla va câştiga mai încrederea vecinilor noştri, apoi a altor ţări ca o valută care poate fi folosită pentru orice fel de operaţii. Noi nu avem restricţii pentru efectuarea de operaţiuni cu capital. În acest sens, rubla este o valută convertibilă. Să spune aşa: restricţiile noastre nu depăşesc cele ale valutelor de aceeaşi clasă. Eu cred că valuta noastră, având în vedere nivelul de convertibilitate, se poate compara cu valutele unor asemenea ţări, ca Australia şi Canada. În acest sens, noi nu de deosebim cu mult de ei”.

Evaluând starea economiei ruseşti în general, consilierul preşedintelui a menţionat că peste 5-7 ani ea va înceta să se sprijine numai pe resurse naturale: „Ritmul de creştere în domeniile care nu depind de materiile prime este mai mare decât cel din domeniile de materii prime. Este un plus enorm. Structura se schimbă destul de lent, mai ales din cauza preţurilor ridicate la petrol. Se înţelege că partea domeniului petrolier ar fi fost cu mult mai scăzută dacă preţurile la petrol ar fi fost de două ori mai mici. Dorim sau nu să se modifice structura? Eu cred că da, pentru ca alte domenii să se dezvolte, iar cel petrolier să se menţină la nivelul actual”.

În prezent în Rusia există câteva direcţii principale de lucru pe arena internaţională. Prima o constituie ţările BRICS. Arkadi Dvorkovici consideră că acest grup de ţări se ocupă de crearea unui stil eficient de lucru. El se reflectă, de exemplu, în corelaţia dintre aceste ţări şi criza din zona euro: toţi sunt pregătiţi să ajute Europa, însă cel mai curând cu ajutorul mecanismelor de stabilizare ale Fondului Monetar Internaţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *