Banca Mondiala se teme de o prabusire economica globala

O criza de incredere, un default (intrarea in incapacitate de plata) sau o restructurare masiva a datoriilor uneia dintre cele cinci state din zona euro aflate in dificultate ar putea avea consecinte serioase pentru economia globala, atat din cauza recesiunii profunde in care s-ar adanci tara respectiva, cat si prin prisma potentialelor efecte de domino ale unui default asupra situatiei financiare a bancilor creditoare din intreaga lume, se arata intr-un raport recent al Bancii Mondiale.

Ministrii de Finante europeni au convenit ca vor continua masurile de reducere a deficitelor si anul viitor, in pofida solicitarilor venite din Statele Unite pentru o politica bugetara mai relaxata in Europa, care sa ajute relansarea economica.

Euro s-a depreciat cu 17% de la inceputul acestui an, din cauza crizei datoriilor de stat care s-a manifestat in principal in Grecia, dar are efecte si in alte state din zona euro. Turbulentele au determinat multe dintre statele membre sa introduca masuri de scadere a deficitului care ar putea afecta cresterea economica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *