Banca Naţională a României (BNR) va face tot posibilul să se apropie cu dobânda la creditele în lei de cele în valută

mugur_isarescu_8Banca Naţională a României (BNR) va face tot posibilul să se apropie cu dobânda la creditele în lei de cele în valută, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

‘Vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobânzii de politică monetară şi prin asigurarea lichidităţii pe piaţă prin îngustarea coridorului de variaţie a dobânzilor de pe piaţa monetară, să venim cu dobânzile la lei în apropierea dobânzilor în valută. (…) Încercăm să aducem acele costuri, care nu sunt neapărat invizibile, nu sunt percepute de la început şi nu le ştie nimeni. Credeţi că eu, dacă aş şti cât ar fi cursul peste o lună sau un an între leu şi euro sau între dolar şi euro aş mai sta aici? Ce vrem să sugerăm? Că ghicim viitorul? Cine poate să ghicească viitorul? Lucrăm cu riscuri, evaluăm probabilităţi. Nu avem cum să ştim cât va fi cursul mâine’, a spus Isărescu.

‘Eu cred că în ceea ce priveşte creditul în lei acesta se va ieftini, iar cel în valută, dacă este bine explicat, îşi va arăta toate costurile. Şi eu am avut dubiile mele dacă este bine ca întreg programul Prima Casă să fie numai în lei. S-a discutat cu cei de la Fondul Monetar Internaţional pe tema asta. Este vorba de un credit pe termen lung, dar definitiv pe termen lung, România va intra în zona euro, însă un argument este extrem de tare. Nimeni nu poate să spună care va fi cursul de echilibru la care România va intra în zona euro. Depinde de foarte mulţi factori. Având aici o mare necunoscută, această mare necunoscută trebuie spusă. Ideea că poţi să intri în zona euro cu un curs apreciat. De ce? Ca să ţii inflaţia jos şi să îţi fie bine pentru o perioadă relativ scurtă de timp se bate cap în cap cu realitatea Greciei, Spaniei, Portugaliei’, a precizat guvernatorul BNR.

sursa: agerpres

One thought on “Banca Naţională a României (BNR) va face tot posibilul să se apropie cu dobânda la creditele în lei de cele în valută

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *