Bloomberg: Rezervele externe ale statelor in curs de dezvoltare au trecut pragul de 3.000 MLD USD

gty_money_rolls_ll_120404_wbStatele în curs de dezvoltare au acumulat, prin intervenții pe piața valutară, atât de mulți dolari încât rezervele lor externe combinate au trecut pentru prima dată în istorie pragul de 3.000 de miliarde de dolari, arată datele publicate joi de Bloomberg.

Rezervele valutare ale Coreei de Sud au atins luna trecută nivelul record de 367 miliarde de dolari, în timp ce rezervele Indiei au atins la începutul acestei luni cea mai ridicată valoare din ultimii trei ani, 316 miliarde de dolari. Rezervele valutare ale Indoneziei au atins și ele în luna iunie nivelul de 108 miliarde de dolari, dublu față de nivelul înregistrat la finele lui 2008. De asemenea, rezervele valutare ale Columbiei au atins un nivel record iar rezervele Rusiei au crescut pentru prima dată în luna iunie după opt luni de scădere.

Primele 12 state emergente cu cele mai mari rezerve valutare, exceptând China, au adăugat 49 de miliarde de dolari numai în lunile aprilie, mai și iunie. China nu este inclusă în calculele Bloomberg deoarece rezervele sale valutare de 3.990 miliarde de dolari sunt mai mari decât ale tuturor statelor emergente combinate. Cu toate acestea, Banca centrală a Chinei a informat însă că rezervele sale s-au majorat cu 42 de miliarde de dolari în al doilea trimestru.

Rezervele mai mari ajută guvernele statelor emergente să-și apere monedele de turbulențele înregistrate la mijlocul anului trecut. În plus, statele emergente acumulează dolari înainte ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânzile, ceea ce va reduce avantajul de care se bucură în prezent activele lor.

sursa:agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *