BNR: Dobanzile la depozite si credite noi au crescut in februarie 2014

banca-nationala-a-romanieiDobânzile practicate de băncile comerciale la depozitele și creditele noi, în lei, au crescut în februarie 2014 față de luna anterioară, dar sunt în scădere cu aproximativ două puncte procentuale comparativ cu martie 2013, potrivit datelor publicate, marți, de Banca Națională a României (BNR).

Pentru depozitele în lei aflate în sold, instituțiile de credit au redus dobânzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel că media acestora a ajuns la 3,43% pe an în februarie 2014 față de 3,53% pe an în ianuarie. La depozitele noi, dobânzile au crescut de la o medie de 2,79% pe an în ianuarie, la 3,02% pe an în februarie. De remarcat este faptul că dobânzile la depozitele în lei au crescut pentru scadențele de peste doi ani, atât la depozitele noi, de la 2,77% pe an în ianuarie la 3,17% pe an în februarie, cât și la cele din sold, de la 3,33% în ianuarie la 3,5% în februarie. Pe ultimele 12 luni, însă, dobânzile rămân mai mici cu aproximativ două puncte procentuale, în cazul depozitelor noi, și cu 1,5 puncte la depozitele din sold.

La euro, băncile au redus dobânzile în februarie față de ianuarie atât la depozitele noi, de la 1,81% pe an la 1,69% pe an, cât și la cele vechi, de la 2,09% pe an la 1,99% pe an. O ușoară creștere a fost consemnată la depozitele noi în euro, la o medie de 1,93% pe an în februarie de la 1,88% pe an luna anterioară. În ultimul an, însă, dobânzile la depozitele în euro au scăzut cu aproximativ un punct procentual pe toate categoriile, potrivit datelor publicate de BNR.

sursa:agerpres

One thought on “BNR: Dobanzile la depozite si credite noi au crescut in februarie 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *