Bulgaria, luata la intrebari in privinta deficitului bugetar

Comisia Europeana a solicitat Bulgariei sa justifice de ce a majorat substantial estimarea de deficit bugetar pentru acest an, ceea ce subliniaza indoielile autoritatii europene legate de calitatea statisticilor bulgare.

„Comisia a fost informata tardiv de catre autoritatile bulgare in legatura cu revizuirile considerabile privind perspectiva bugetara, ceea ce reprezinta o incalcare a obligatiilor asumate prin tratat. Comisiei ii lipsesc informatii despre motivul pentru care Bulgaria a revizuit bugetul din 2010 in doar cateva saptamani, chiar daca scenariul macroeconomic nu s-a inrautatit”, a declarat Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al CE.

Bulgaria intentioneaza sa majoreze tinta de deficit bugetar pentru acest an de la 0% din Produsul Intern Brut la 3,8% din PIB, motivand decizia prin scaderea veniturilor in contextul recesiunii prelungite. Comisia a anuntat, totodata, ca biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, va trimite in Bulgaria o misiune pentru a evalua daca autoritatile au tinut corect evidenta finantelor publice. Altafaj a aprecizat ca misiunea va examina doar modificarile legate de deficitul bugetar de anul trecut.

Calitatea datelor statistice a devenit o problema foarte sensibila in Uniune dupa ce in 2009 s-a aflat ca Grecia a publicat timp de mai multi ani informatii incorecte, ceea ce a declansat o criza a datoriilor in statul elen si zona euro. Bulgaria a fost fortata in aprilie sa renunte la planurile de a adopta euro, dupa ce a anuntat ca deficitul bugetar din 2009 a fost mai mare decat cel indicat initial, din cauza unor afaceri de achizitii neluate in calcul.

Foto: novinite.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *