CBRE România: Volumul de tranzacţii pe piaţa de birouri din Bucureşti, în creştere cu 18% în T1

Razvan Iorgu_Director General CBRE Romania

 Activitatea de tranzacţionare pe piaţa spaţiilor de birouri în primul trimestru al anului 2013 a crescut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Raportului CBRE România despre piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti în T1 2013.

Aproximativ 60.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri au fost tranzacţionaţi în Capitală în perioada ianuarie-martie a acestui an. Relocările au continuat să domine piaţa de birouri, în timp ce numărul companiilor care au decis să deschidă reprezentanţe în Bucureşti a crescut (ex. Booking.com, ExxonMobil).

„Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a continuat să crească în primul trimestru din 2013 până la totalul de 2,28 milioane de metri pătraţi. În perioada ianuariemartie au fost livrate trei clădiri de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 72.000 mp: Floreasca City Center (16.000 mp), Sky Tower (41.000 mp) şi West Gate clădirea 5 (15.000 mp)”, a declarat Răzvan Iorgu, Director General, CBRE România. „De asemenea, estimăm că, până la sfârşitul anului, se vor mai livra 63.000 mp de spaţii de birouri, cele mai mari proiecte care urmează a fi livrate fiind Floreasca Park, CSDA Siriului, Hermes Business Campus clădirea B şi Armand Călinescu OB. Este încurajator faptul că 48% din suprafaţa totală care va fi livrată în următoarele trei trimestre a fost deja pre-închiriată”, a adăugat Răzvan Iorgu.

Cererea a reprezentat 63% din volumul total al activităţii de tranzacţionare şi a fost împărţită între tranzacţii de relocare (75%), extinderi/cereri noi (16%) şi tranzacţii de pre-închiriere (9%). Cel mai activ sector a fost cel de Professional Services, care a însumat 33% din totalul activităţii de tranzacţionare pe piaţa spaţiilor de birouri în T1.

„Anul 2013 a început bine şi în ceea ce priveşte demararea unor proiecte noi. Compania de construcţii şi dezvoltare imobiliară Skanska a început construcţia primului său proiect de birouri din România. Green Court Bucharest este amplasat în zona Barbu VăcărescuFloreasca, şi va avea o suprafaţă închiriabilă de 52.000 mp şi va fi livrat în trei etape, începând cu T1 2015”, a mai declarat Răzvan Iorgu.

Rata generală de neocupare a spaţiilor de birouri a rămas relativ constantă în T1, media generală a acestei rate în Bucureşti situându-se în jurul valorii de 16%. În total, există 367.000 mp de spaţii de birouri vacante în Bucureşti. Zona de Vest prezintă, în continuare, cea mai scăzută rată de neocupare (5%), în timp ce, la polul opus, cea mai ridicată rată de neocupare se înregistrează în Pipera (26%). În centrul de afaceri al Capitalei (CBD), rata de neocupare a continuat să scadă cu 2% în T1 comparativ cu T4 2012, ajungând la 10%.

De asemenea, nivelul chiriei prime s-a stabilizat în jurul valorii de 18 EUR/mp/lună. Pentru spaţiile de birouri de clasa A din Bucureşti, chiriile cerute încep de la 16 EUR/mp/lună în zonele centrale şi de la 11 EUR/mp/lună în zonele periferice. În ceea ce priveşte birourile de clasa B, chiriile cerute încep de la 13 EUR/mp/lună în zonele centrale şi de la 9 EUR/mp/lună în zonele periferice.

Potrivit prognozei pentru restul anului 2013, rata de neocupare îşi va continua trendul descendent, în timp ce chiria prime va rămâne constantă. De asemenea, piaţa de birouri din Bucureşti va fi, în continuare, dominată de tranzacţii de relocare.

 Despre CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBG), o companie listată la S&P 500, cu sediul central în Los Angeles, este cea mai mare firmă de servicii comerciale imobiliare din lume. Compania are aproximativ 34.000 de angajaţi (excluzând afiliaţii) şi deserveşte proprietarii de active imobiliare, investitorii şi chiriaşii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din întreaga lume (excluzând afiliaţii). CBRE oferă consultanţă strategică şi executorie pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietăţilor şi altor facilităţi, consultanţă în materie de credite ipotecare, estimare şi evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investiţiei, precum şi cercetare şi consultanţă.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.cbre.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *