CE vrea să mute supravegherea LIBOR de la Londra la Paris, la o agenţie a UE

112422maximComisia Europeană (CE) a propus transferarea responsabilităţilor de supraveghere a indicelui de dobândă LIBOR din Marea Britanie la Autoritatea Europeană a Valorilor Mobiliare şi Pieţelor (ESMA), instituţie independentă a UE, cu sediul la Paris.

Decizia este justificată prin importanţa ratelor LIBOR, care influenţează bănci, fonduri de investiţii şi populaţia din mai multe state UE, potrivit unui proiect de directivă obţinut de Bloomberg.

Supravegherea unor indici de importanţă critică privind dobânzile de pe piaţa interbancară de către autorităţi naţionale de reglementare nu va fi eficientă în ceea ce priveşte soluţionarea riscurilor presupuse de astfel de indicatori, se spune în document.

În prezent, indicele LIBOR este supravegheat de FCA, sau Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie.

Autorităţile de reglementare la nivel global caută alternative la LIBOR, după ce autorităţile din Statele Unite şi Marea Britanie au descoperit că anumite bănci importante au conspirat pentru a manipula dobânzile.

Royal Bank of Scotland şi Barclays (Marea Britanie) şi UBS (Elveţia) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari pentru astfel de nereguli, iar ancheta continuă la peste 10 instituţii financiare.

Propunerile CE vor acorda autorităţilor de reglementare şi prerogativa de a forţa băncile să participe la comisii care vor furniza informaţii necesare pentru stabilirea indicilor importanţi de dobândă, potrivit proiectului.

Comisia vrea stabilirea unor reguli de bună guvernanţă pentru a asigura un nivel mai ridicat de transparenţă, a limita conflictele de interese şi a garanta reprezentativitatea indicilor, a declarat pentru Bloomberg Chantal Hughes, purtător de cuvânt al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier.

De asemenea, cadrul legislativ propus de CE pentru supravegherea indicilor de dobândă va fi susţinut prin sancţiuni, a adăugat Hughes, fără a oferi alte detalii.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii FCA şi ai ESMA au refuzat să comenteze informaţiile.

 

 

sursa  articol: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *