Cea mai mare rata a locurilor de munca vacante s-a inregistrat in administratia publica anul trecut

locuri-de-munca5În trimestrul IV 2013, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,74%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2012, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,19 puncte procentuale.

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 31,4 mii, în scădere cu 1,6 mii locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2012, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 8,2 mii.

În trimestrul IV 2013, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,88%), respectiv în administraţia publică (2,65%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,04%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,16%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 28% (8,8 mii locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 0,85%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 6,4 mii locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 3,4 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2,2 mii locuri vacante în învăţământ.

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată exprimată prin intermediul locurilor de muncă vacante în industria extractivă (0,02 mii locuri vacante), respectiv în tranzacţii imobiliare (0,1 mii locuri vacante).

În trimestrul IV 2013, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,16%, respectiv 10,7 mii locuri vacante), de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (0,80%, respectiv 4,2 mii locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (0,74%, respectiv 4,1 mii locuri vacante).

La polul opus, cu cea mai scăzută valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (0,40%), iar numărul locurilor de muncă vacante a fost cel mai scăzut în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,1 mii locuri vacante).

sursa:Institutul National de Statistica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *