China a avut anul trecut cea mai lentă creştere economică din ultimii 13 ani, de 7,8%

380x250_cresterea-economica-a-chinei-la-cel-mai-redus-nivel-din-ultimii-23-de-aniEconomia Chinei a înregistrat anul trecut o creştere economică de 7,8%, cea mai lentă începând din 1999, în urma crizei globale şi a unei campanii interne de temperare a pieţei imobiliare, însă avansul din ultimul trimestru din 2012 s-a situat peste aşteptările analiştilor.

Evoluţia din trimestrul al patrulea, când PIB a urcat cu 7,9% şi a întrerupt o serie de şapte trimestre de încetinire, va susţine un avans economic mai puternic în acest an, consideră analiştii, potrivit Financial Times.

Revenirea a fost sprijinită de suplimentarea cheltuielilor guvernamentale, demarată la mijlocul anului trecut, când politicienii chinezi au început să-şi facă griji privind încetinirea economiei. Programul nu s-a comparat cu fondurile masive pompate de China în economie după declanşarea crizei mondiale în 2008, dar a accelerat aprobarea unor investiţii în infrastructură, precum căi ferate şi drumuri.

Relaxarea politicii monetare de către banca centrală, inclusiv două reduceri ale dobânzii de politică monetară, a influenţat pozitiv economia şi a ajutat stabilizarea sectorului imobiliar, responsabil de peste 10% din PIB.

Exporturile s-au stabilizat, de asemenea, la sfârşitul anului, economia chineză înregistrând surplus comercial, ceea ce a alimentat evoluţia pozitivă a PIB.

În pofida revenirii economice, persistă îngrijorări privind durabilitatea procesului, notează Financial Times.China a început să încetinească în a doua jumătate a anului trecut, în contextul încercărilor de a reechilibra economia şi de a reduce dependenţa de investiţii.

 

Sursa articol Mediafax

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *