China si Rusia isi doresc extinderea participarii in ASEAN

China acordă o mare importanţă consensului ASEAN, respectându-l şi doreşte să menţină schimburi cu părţile implicate pentru a ajunge la un punct comun, a spus Qin Gang, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China, citat de Radio China International.

Referitor la problema discutată de recenta reuniune a miniştrilor de externe a ASEAN-ului cu privire la recrutarea Rusiei şi SUA în summitul ţărilor est-asiatice, Qin Gang a spus că în conformitate cu poziţia noastră consecventă, cooperarea din zona Asiei de Est trebuie să fie deschisă şi cuprinzătoare: „Ţara noastră doreşte să menţină schimbul de păreri cu diferite părţi pentru a ajunge în cele din urmă la o identitate de vederi.”

Potrivit Vocea Rusiei, Moscova speră că reuniunea ministerială Rusia-ASEAN de la Hanoi va da un nou impuls cooperării bilaterale şi extinderii participării Rusiei la uniunile multilaterale din cadrul regiunii Asia-Pacific, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intenţionează să participe la întâlniri bilaterale cu colegii din ţării regiunii Asia-Pacific şi cu preşedintele Vietnamului, Nguyen Minh Triet.

Ministrul chinez de externe, Yang Jiechi, a participat miercuri la reuniunea miniştrilor ASEAN, ai Chinei ,Japoniei şi Coreei de Sud (10+3), la o consultare neoficială a miniştrilor de externe ASEAN şi a avut întrevederi separate cu omologii din Singapore, Indonezia şi Ungaria.

Potrivit Radio China International, Yang Jiechi a opinat în cadrul reuniunii cu privire la dezvoltarea durabilă a economiei şi la ridicarea nivelului de trai al societăţii în Asia de Est.

În cadrul consultării neoficiale a miniştrilor de externe, Yang a subliniat valorificarea Summitului Asiei de Est, ca un forum strategic pentru stimularea unei dezvoltării puternice, durabile şi echilibrate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *