CIA – Planul 2015

 

La sfarsitul lunii trecute, Leon E. Panetta, directorul Agentiei Centrale de Informatii, CIA, a dezvaluit planurile pentru viitorul organizatiei. Planul se numeste chiar CIA 2015 si este un plan agresiv, construit pe o activitate sustinuta, dupa cum insusi directorul institutiei a spus-o.

Se doreste “crearea conditiilor pentru ca agentia sa continue sa actioneze decisiv in raport cu provocarile actuale: terorismul, proliferarea tehnologiilor periculoase, amenintarile cibernetice si actiunile “statelor – bandit”, dar si ca CIA sa se poata orienta mai rapid catre prioritatile emergente.

Planul CIA 2015 are trei piloni.

Primul este investitia in oameni. CIA va recruta, antrena si promova cei mai talentati subiecti si isi va diversifica specialistii, pentru a fi capabila sa indeplinerasca orice misiuni ar fi necesar.

Sustinerea abilitatilor in ce priveste limbile straine este esentiala pentru acest obiectiv. Planul dubleaza numarul de ofiteri clandestini si tripleaza numarul de analisti – antrenati in activitati de insusire a limbilor straine.

CIA isi va folosi ma mult si mai flexibil structurile din strainatate – incluzand abordari noi privind acoperirea – deschizand drumul pentru o colectare inca si mai buna a informatiilor. Mai multe relocari ale analistilor si operatorilor, acasa si in strainatate vor imbunatati furnizarea de informatii catre decidentii politici, dar si rata de succes a operatiunilor.

Al doilea pilon este invesitia in tehnologie, pentru a extinde baza operationala si analitica a CIA si a o face sa devina mai eficienta. Personalul agentiei trebuie sa poata opera eficient si sigur in mediul informativ global, caracterizat de un dinamism ridicat. Planul stimuleaza potentialul uman al CIA pentru colectarea date tehnice si ofera instrumente software pentru a ajuta ofiterii agentiei sa abordeze volumul imens de date caruia trebuie sa-i faca fata in cadrul activitatii.

 
Al treilea pilon este atingerea unei viteze superioare de reactie, atat in mentinerea prezentei globale a Agentiei, cat si in cazul urgentelor. Agentia va transforma platformele sale din jurul lumii si isi va consolida anumite functiuni de afaceri.

Traditia Agentiei in privinta unei birocratii minimale este un element cheie in responsivitatea sa si in impactul actiunilor.

“Cand spunem ca vom face un lucru, inseamna ca il putem face”, a spus Panetta. “Dar nu putem lua nimic drept sigur. Oricat de buni am fi, putem fi mai buni. Oricat de capabili am fi, putem face mai mult. Oricat de destepti am fi, putem fi inca si mai patrunzatori. Masura succesului nostru este daca putem da copiilor nostri o lume mai sigura”.

Intalnirea directorului cu angajatii s-a desfasurat in Auditoriul Cartierului General, situat la Langley, Virginia si a fost transmisa personalului din Washington si din strainatate.

Foto: bigjournalism.com, mastermason.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *