Ciprul a blocat active de peste 5 miliarde de euro ale unor foşti directori ai Laiki Bank

imagesJustiţia cipriotă a decis vineri blocarea unor active de peste 5 miliarde de euro ale unor trei foşti directori ai Laiki Bank, a doua mare bancă din Cipru, în prezent aflată în lichidare, a anunţat banca centrală de la Nicosia.

Administratorul special al Laiki Bank, Andri Antoniades, a obţinut autorizaţie pentru luarea acestor măsuri împotriva lui Andreas Vgenopoulos, Efthimios Bouloutas, Kyriakos Magiras, precum şi a grupului elen Marfin Investment Group Holdings.

Măsurile, decise de un tribunal din Nicosia, au intrat deja în vigoare.

Justiţia a decis şi publicarea tuturor activelor celor trei persoane şi interdicţia ca Marfin Investment Group Holdings să efectueze vreo plată sau virament în numele acestora, a precizat banca centrală, fără să menţioneze motivele blocării activelor.

Omul de afaceri elen Andreas Vgenopoulos a afirmat vineri, într-un comunicat, că va contesta măsurile băncii centrale, întrucât aceasta nu are, în opinia sa, nicio competenţă în afara Ciprului.

Marfin Investment Group a anunţat la rândul său că va intenta o acţiune împotriva guvernului Ciprului, pentru a reclama investiţii de 828 de milioane de euro pierdute la Laiki.

În schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro din partea UE şi FMI, autorităţile din Cipru au acceptat restrângerea drastică a sectorului bancar, respectiv restructurarea Bank of Cyprus şi lichidarea Laiki Bank.

Deponenţii au pierdut deţinerile de peste 100.000 de euro la cele două bănci, iar autorităţile au impus în martie restricţii asupra fluxurilor de capital, care sunt în continuare în vigoare.

Depozitele de la banca Laiki au fost transferate la Bank of Cyprus, cu excepţia sumelor care depăşesc 100.000 de euro, despre care nu se ştie dacă vor mai fi recuperate vreodată.

Băncile cipriote au fost înnchise în perioada 16-28 martie, iar de atunci operaţiunile lor sunt reglementate strict.

 

 

 

sursa articol: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *