Constantin Nită s-a întâlnit cu vicepreședintele Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) și cu președintele China Eximbank

c97_2Întâlnirile cu reprezentanții instituțiilor financiar-bancare din China au avut drept obiectiv reiterarea principalelor proiecte de investiții pentru Guvernul României în vederea obținerii de finanțare — Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, Hidrocentrala de acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, termocentrala de Rovinari, autostrada Pitești-Craiova, linia de mare viteză București-Constanța, dezvoltarea de parcuri tehnologice.

În discuțiile cu reprezentanții ICBC și China Eximbank, am reiterat angajamentul Guvernului României față de proiectele din domeniile stabilite, anul trecut, ca fiind prioritare de către cei doi Premieri, Victor Ponta și Li Keqiang. Energia, agricultura, infrastructura rutieră și cea feroviară sunt domeniile în care vom dezvolta proiecte majore, împreună cu partenerii chinezi. Asigurarea resurselor financiare necesare dezvoltării acestor proiecte este o condiție esențială pentru demararea lucrărilor. În acest sens, am primit semnale pozitive din partea acestor mari instituții financiar-bancare din China, active la cel mai înalt nivel pe piața internațională. Aceste două instituții cunosc proiectele României, le consideră viabile din punct de vedere al finanțării și și-au exprimat intenția implicării în vederea implementării acestora’, a declarat Constantin Nită, Ministrul Economiei.

Guvernul chinez oferă o linie de credit de 10 miliarde USD în vederea dezvoltării de proiecte de cooperare în țările Europei Centrale și de Est. În același timp, partea chineză a constituit un fond de cooperare pentru investiții, în valoare de 500 milioane USD, destinat finanțării investițiilor din zona Europei Centrale și de Est.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) este cea mai mare bancă, la nivel mondial, sub aspectul capitalizării bursiere, fiind una dintre cele patru mari bănci chineze, alături de Bank of China, Agricultural Bank of China și China Construction Bank. În prezent, ICBC are filiale în Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Oceania. ICBC este listată la bursele din Shanghai (SSE) și Hong Kong (SEHK).

China Eximbank a fost înființată în anul 1994, având acționar unic statul chinez, desfășurând activități de creditare a producției destinate exportului sau a unor proiecte realizate în străinătate de către firme chineze. În ianuarie 2014, a fost semnat Acordul de cooperare financiară între Eximbank România și China Eximbank pentru promovarea companiilor chineze în vederea realizării de proiecte de investiții în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *