Cristian Socol: Guvernul ‘va forța’ obținerea unei creșteri economice de peste 3%

imageResizeProiectul de buget pentru anul 2015 este construit pe un avans al produsului intern brut de 2,5%, însă aceasta este o țintă precaută, iar Guvernul ‘va forța’ obținerea unei creșteri economice de peste 3%, dar acest obiectiv depinde și de evoluțiile din plan extern, susține consilierul primului ministru, Cristian Socol.

‘Bugetul pe 2015 reflectă accelerarea reformelor structurale în domeniile strategice, ajutând astfel economia românească să-și fructifice potențialul de creștere economică. Creșterea estimată pentru anul 2015 este de 2,5% (o țintă precaută) dar vom forța atingerea a peste 3%, proces senzitiv îndeosebi la evoluțiile externe’, a precizat Cristian Socol.

În opinia sa, bugetul este orientat și în acest an spre investiții și creare de locuri de muncă. ‘Cheltuielile destinate investițiilor sunt mai mari cu 24% (cu 8,7 miliarde lei) față de 2014. Bugetul pe 2015 arată respect pentru mediul privat prin creșterea cofinanțării pentru absorbția fondurilor europene, scheme de garanții de stat și ajutoare de stat, sprijin mărit pentru producătorii agricoli, acordarea unor facilități punctuale investițiilor străine cu valoare adăugată, dezvoltarea parcurilor industriale și tehnologice concomitent cu stimulente acordate învățământului tehnic’, a mai spus consilierul premierului.

În plus, el menționează faptul că proiectul cuprinde în totalitate respectarea promisiunilor electorale făcute de primul ministru în campania prezidențială dar și a angajamentelor luate de România față de CE, FMI și Banca Mondială. ‘Bugetul pe 2015 garantează securitatea financiară a României, existența unor buffere mai mult decât confortabile (care acoperă 6-7 luni din necesarul curent de finanțare din Trezorerie) eliminând aproape în totalitate riscurile determinate de posibila reapariție a recesiunii în zona euro și de turbulențele de pe piețele financiare internaționale’, a subliniat Socol.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *