Cristian Socol: Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE in semestrul I

Cristian-SocolRomânia continuă să aibă una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană, a declarat joi consilierul pe probleme economice al prim ministrului, Cristian Socol.

„Creșterea de 2,6% semestrul 1 2014 față de aceeași perioadă a anului anterior rămâne una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, chiar dacă viteza este mai mică. Creșterea economică este sustenabilă, bazându-se în principal pe creșterea producției industriale cu 9,1% (a doua cea mai mare creștere din UE), agricultura și construcțiile au subperformat”, a declarat Socol.

Potrivit acestuia, România poate repeta experiența de anul trecut, când în primul semestru avea creștere economică de 1,8% iar la final a obținut a doua cea mai ridicată creștere din UE, de 3,5%.

Consilierul premierului mai afirmă că în al doilea semestru investițiile publice vor fi accelerate, în contextul în care există „un spațiu fiscal important — deficitul bugetar este în prezent de 0,3% din PIB, iar ținta de sfârșit de an este de 2,2% din PIB”.

„În plus se vor vedea și efectele pozitive ale scutirii privind impozitul pe profitul reinvestit, creșterii subvențiilor agricole, schemelor de ajutor de stat și sperăm, reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator”, a mai explicat Socol.

sursa:agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *