CSSPP a anuntat doua proiecte de acte normative

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii (CSSPP) a publicat pe site-ul propriu doua proiecte de norma:

  • proiectul normei privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat.
  • proiectul normei privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative.

Cele doua proiecte de acte normative se vor afla in dezbatere publica pana pe data de 6 august 2010, urmand ca la data intrarii in vigoare sa inlocuiasca normele care reglementeaza in prezent procesul de autorizare a administratorilor pe piata de pensii private: norma nr. 1/2006 privind autorizarea de constituire a societatii de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, norma nr. 2/2006 privind autorizarea societatii de administrare a fondurilor de pensii facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv norma nr. 2/2007 privind autorizarea administratorilor in sistemul pensiilor administrate privat.

Reglementarile ce urmeaza a fi adoptate sunt publicate pe website-ul Csspp.ro.

Proiectele de acte normative prezentate contin prevederi referitoare la institutia consiliului de supraveghere fiind totodata explicitate relatiile de munca, de colaborare sau alte raporturi similare ale personalului de conducere. In acest context, noile reglementari constituie un pas important in ceea ce priveste reglementarea guvernantei corporative la nivelul administratorilor si prevenirea situatiilor care pot genera conflicte de interese si, in ultima instanta, pot defavoriza participantii si beneficiarii fondurilor de pensii private. Astfel, normele aduc clarificari privind functiile specifice institutiilor financiare precum controlul intern si managementul riscului, introducand structuri si linii clare de responsabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *