Cum sa te imprumuti destept?

Imprumuturile, sub orice forma sunt ele realizate, sunt un motor important de dezvoltare. Daca te bazezi doar pe propriile resurse, poti rata oportunitati importante in viata. Este, insa, la fel de adevarat ca trebuie sa cantaresti foarte bine beneficiile si riscurile la care te expui. A te imprumuta este mai mult decat o actiune de a cere bani cuiva si, din pacate, nu prea sunt cursuri sau manuale scolare care sa te pregateasca de mic pentru asa ceva. Inveti din experientele celorlalti sau propriile experiente.

Folosit corect, creditul ne poate ajuta sa ne indeplinim dorintele, indiferent ca este vorba de o casa, o masina sau diverse alte bunuri.

Important este ca intotdeauna sa ne evaluam precis capacitatea de rambursare, astfel incat imprumutul sa nu devina o povara sau, chiar mai rau, sa nu-l putem achita pana la capat.

In functie de nevoia pe care o ai, vrei sa-ti cumperi o casa, o masina, vrei sa-ti renovezi apartamentul sau ai nevoie doar sa te finantezi pana la urmatorul salariu, ai la dispozitie o gama varietata de produse oferite atat de banci cat si de institutii financiare nebancare (IFN-uri). De la creditele ipotecare pe 30 de ani la cardurile de credit , de la cel mai rapid credit online pe care il poti obtine in mai putin de 48 de ore si pana la atragerea unor fonduri de investitie care sa sustina finantarea planurilor tale..

Cum poti alege cea mai buna varianta pentru tine?

Un ghid rapid de finantare ar presupune urmatoarele:

  • In primul rand, ar trebui sa iti calculezi venitul tau disponibil. Venitul disponibileste diferenta intre venitul familial lunar si cheltuielile lunare. De asemenea, venitul disponibil este suma din care trebuie sa acoperi atat plata viitoarelor rate lunare, cat si cheltuielile ocazionale sau neprevazute, cum ar fi o vacanta sau reparatii de urgenta in casa. Daca veniturile nu acopera cheltuielile, atunci solicitarea unui credit este o decizie gresita, deoarece nu vei putea rambursa ratele, iar problemele financiare se vor accentua in timp.
  • Pasul 2. Daca venitul disponibil iti permite accesarea unui credit, acum ar trebui sa afli ce tip de credit ti se potriveste. Decizia privind tipul de credit care ti se potriveste cel mai bine trebuie luata in functie de caracteristicile principale ale imprumuturilor, dar si de nevoia pe care o ai. De exemplu, daca vrei sa-ti cumperi o casa, vei opta catre un credit imobiliar/ipotecar, in timp ce pentru nevoi ca: renovarea apartamentului sau cumpararea unor electrocasnice noi, ai nevoie de un credit de nevoi personale, fara garantii.
  • Pasul 3. Determina costurile de rambursare ale imprumutului. Aici trebuie sa iei in considerare dobanda si alte comisioane sau costuri lunare. Este indicat sa ai o idee clara a ratei lunare ce trebuie rambursata dar si a sumei totale a creditului ce trebui rambursat, in final, creditorului.
  • Pasul 4. Determina costurile de contractare ale imprumutului. Fie si prin prisma timpului consumat cu indeplinirea tuturor formalitatilor de creditare sau a diferitelor taxe de analiza a dosarului tau de credit, exista costuri si uneori acestea sunt considerabile. Nu le ignora pentru ca ele iti pot da peste cap planurile.
  • Pasul 5.Timpul de acordare a creditului. Este foarte important mai ales daca investitia sau achizitiile pe care doresti sa le faci sunt urgente. Fie ca ai nevoie rapid de bani pentru o oferta foarte avantajoasa, fie ca ai nevoie de un credit pentru o urgenta medicala, daca timpul necesar obtinerii banilor este mult prea lung, atunci dispare si nevoia finantarii urgente..
  • Pasul 6. Contractarea unui credit este o mare responsabilitate. Inchipuie-ti ce s-ar intampla daca nu ai citi cu atentie contractul si ai fi luat prin surprindere de cresterea ratelor pe viitor. De aceea, un lucru foarte important este transparenta creditorului. Cu cat contractual este mai clar si toate costurile sunt la vedere, cu atat tu poti sa minimizezi potentiale riscuri viitoare. Chiar daca uneori dobanzile sau costurile de creditare pot fi mai mari, este de preferat o sursa de finantare care iti spune clar cat vei plati in total decat sa constati ca o dobanda variabila sau comisioane ascunse vor transforma creditul tau, in cateva luni sau in cativa ani in ceva ce nu poti suporta. Te poti asigura de transparenta creditorului prin citirea contractului sau prin opiniile obtinute de la alte persoane de incredere. Un exemplu bun de transparenta este obtinerea unor credite de la Provident care iti ofera pe platforma online o imagine exacta a sumei totale pe care o vei returna , a numarului de rate si s sumelor pe care trebuie sa le rambursezi saptamanal sau lunar, in functie de creditul ales.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *