Daniel Constantin: România poate să sufere indirect de pe urma embargoului impus de Federaţia Rusă

Ministrul-Daniel-ConstantinRomânia a cerut Comisiei Europene soluții globale pentru o piață unică și nu soluții care să fie mutate în curtea statului membru, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, după reuniunea miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles pe tema embargoului impus de Federația Rusă.

„România poate să sufere indirect de pe urma acestei crize. Încurajăm, dincolo de creșterea sumelor, să se găsească soluții globale pentru că soluția propusă de Comisie, respectiv ca fiecare stat membru să vină cu ajutoare de stat, nu este una care să ne satisfacă. Nu putem vorbi de piață unică, iar pe urmă să ni se spună: găsiți voi bani ca să vă rezolvați piața internă. Trebuie să găsim soluții la nivel global pentru a nu risca soluții extreme pe piața unică ale unor state membre, precum ar fi blocarea comerțului intracomunitar. Stocarea privată poate fi o soluție în țările cu producție excedentară”, a spus Constantin.

Acesta a subliniat că statele membre au fost nemulțumite de faptul că nu s-au găsit măsuri suplimentare, dar și față de suma prea mică alocată, în comparație cu costurile de producție și cu pierderile care ar putea fi înregistrate.

„România nu era un exportator pe piața rusească, dar începe să simtă presiunea pe preț pentru că anumite produse ar putea ajunge pe piața românească. Suma totală alocată la nivel european, de 125 de milioane de euro, este foarte mică pe ansamblu, iar pe kilogram nu acoperă costurile de producție. Discuțiile s-au axat doar pe cele trei măsuri, respectiv de retragere și distribuție gratuită, de recoltare în verde sau de nerecoltare. Sigur că nu ar trebui să facem diferența între cele trei măsuri pentru că sunt același costuri de producție. Vor urma în fiecare săptămână discuții tehnice și sper ca, până la Consiliul de la sfârșitul lunii, să se găsească soluții pentru stocarea privată”, a menționat șeful MADR.

sursa:AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *