De ce leasingul operational poate fi o solutie mai buna

Masina poate fi o investitie doar in anumite conditii, fiind considerata a fi in general un cost. Costurile de intretinere sunt de multe ori destul de usturatoare, iar la acestea se adauga si timpul investit pentru mentenanta si reparatii. In plus, o masina veche poate deveni pentru o firma o corvoada, care mai mult mananca bani decat aduce.

Pentru firmele care doresc sa isi eficientizeze costurile de administrare a flotelor, fara complicatiile obisnuite legate de mentenanta exista varianta de leasing operational. Fata de leasingul financiar, leasingul operational ofera avantajul ca masinile sa fie detinute in flota companiei doar pe perioada in care costurile de intretinere sunt cele mai mici, adica in primii 3-5 ani de utilizare a masinii. Astfel compania reuseste sa isi reduca costurile cu detinerea si utilizarea parcului auto. Pe durata contractului compania de leasing se ocupa de mentenanta masinii, de reparatii, intretinere, asigurari, plata taxelor, chiar si de schimbarea anvelopelor. In plus compania poate beneficia si de masina de replacement si servicii door to door pentru perioada in care masina este imobilizata in service. La incheierea contractului de leasing operational, firma returneaza autoturismele inchiriate, fara a suporta nici un alt cost in afara ratei lunare fixe stabilita la inceputul contractului. Pentru un contract de leasing operational avansul nu este obligatoriu.

In cazul leasingului operational rata poate fi mai mica, egala sau in unele cazuri mai mare fata de cea pentru leasingul financiar, in functie de dotarile masinii dorite de catre client.

Este adevarat ca in cazul leasingului financiar autoturismul ramane in proprietatea companiei, insa vorbim in general de autoturisme care au fost folosite la capacitate maxima in decurs de 3, 4 sau maxim 5 ani, cu multi kilometri la bord si intr-o stare tehnica nesatisfacatoare. Pentru un autoturism costurile de intretinere cresc in functie de gradul de utilizare al acesteia devenind nerentabil pentru o companie detinerea lui pentru o perioada mai lunga de 5 ani, iar vanzarea lui la un pret avantajos poate fi foarte dificila.

Leasingul operational este in avantajul companiilor care doresc sa isi eficientizeze costurile cu detinerea unui parc auto si care doresc sa salveze din timpul angajatilor sai.

Numeroase companii apeleaza la aceasta solutie si pentru avantajul de a nu plati avans. Pentru o companie la inceput de drum acest lucru poate elibera resurse financiare pretioase care pot fi investite in alte activitati ale firmei. In plus, contractele sunt ajustabile si pot fi modificate oricand, clientul putand returna anticipat masinile in orice moment.

Daca sunteti in pozitia de a alege intre leasing financiar si operational, analizati mai intai modul in care veti folosi autoturismele si timpul sau resursele pe care le aveti la dispozitie pentru a avea grija de partea de mentenanta si reparatie in urmatorii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *