De la 1 septembrie, Guvernul a redus TVA la pâine de la 24% la 9%

paine_grahamFaptul că populația resimte mai mult de jumătate din reducerea TVA la pâine, iar restul ieftinirii rămâne pe lanțul de distribuție, este normal și arată că piață este concurențială, a declarat sâmbătă, la Sinaia, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

De la 1 septembrie, Guvernul a redus TVA la pâine de la 24% la 9%.

„Dacă această reducere s-ar fi transferat integral în preț, ar fi rezultat o ieftinire de 12%. Ce vedem noi după două săptămâni de aplicare: din 12%, mai mult de jumătate se duce la consumator, iar o parte, 2-3%, rămâne pe lanțul de distribuție. E cam ceea ce ne așteptam să se întâmple”, a spus Chirițoiu.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței culege săptămânal date din peste 100 de magazine din fiecare județ, la același sortiment de pâine, pentru a monitoriza efectele reducerii TVA.

„Ne convine faptul că vedem un lucru la care ne așteptam. Dacă nu am fi văzut nicio modificare, ar fi fost ciudat, ar fi însemnat că nu este destulă concurență pe această piață. Dar ce am observat noi ne arată că piață este concurențială. Este bine că mai mult de jumătate din ieftinire merge la consumator”, a adăugat șeful CC.

 

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *