Diversiune in Marea Galbena

Fortele navale sud-coreene incearca sa localizeze patru submarine nord-coreene care au parasit baza Chaho luni. Submarinele, de tip Sang-O, sunt construite in anii ’90, dar au fost introduse recent in flota nord-coreana. Navele sunt relativ mici (aproximativ 34 de metri lungime si aproximativ 3,6 metri latime) si sunt destinate pentru insertia trupelor speciale, transportarea de mine marine sau a unui numar redus de torpile.

Phenianul este totodata constient ca bazele sale navale majore sunt supravegheate aerian sau monitorizate prin satelit, si ca plecarea mai multor submarine de acest tip poate declansa un raspuns semnificativ din partea Seulului. Acest lucru ar confirma eforturile regimului nord-coreean de a escalada actuala criza. Mobilizarea acestor patru submarine este „un eveniment observabil in mod inerent”, dar inca nu este clar ce ordine au primit si daca au intentia doar de a atrage atentia asupra plecarii lor, scrie agentia de monitorizare americana, Stratfor.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a intreprins o vizita-fulger la Seul si Beijing, in incercarea de a opri escaladarea acestei noi crize din peninsula coreeana. Ea a cerut Chinei sa coopereze si Phenianului “sa se abtina de la provocari si de la a duce o politica de amenintare si beligeranta indreptata impotriva vecinilor sai”.

In ciuda acestor evolutii, analiistii apreciaza, totusi, ca un razboi in peninsula coreeana este putin probabil,  noteaza Reuters. Este insa neclar care va fi urmatoarea miscare a Phenianului, aflat intr-o situatie de lipsa acuta a resurselor financiare, pe fondul unei situatii, caracterizata de izolare diplomatica in exterior si absenta legitimitatii pe plan intern.

Foto: forum.globaltimes.cn

Vezi si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *