Dr. Melnic: Ce trebuie să știm despre boala parodontală

Dr. MelnicBoala parodontală este o afecțiune a țesutului care asigură menținerea și susținerea dinților în oasele maxilare. Factorul determinant în producerea bolii parodontale îl reprezintă placa bacteriană, însă o cauză importantă îl reprezintă și factorii favorizanți locali și generali, cum ar fi bolile generale, sistemice.

Factorii favorizanți locali sunt reprezentați de tartrul dentar, cariile dentare, absența unor dinți, forțe masticatorii mari preluate de prea puțini dinți, anomaliile dentomaxilare, bruxismul, încleștarea dinților, respirația orală, deglutiția infantilă, onicofagia, mușcarea buzelor, folosirea traumatică a scobitorilor, periaj traumatic, interpunerea între dinți a diverselor obiecte (cuie, pipe, instrumente muzicale), sugerea degetului, tratamente dentare incorecte precum și fumatul, consumul cronic de alcool, radiațiile folosite în tratamentul unor tumori maligne cervico-faciale. Factorii generali în apariția bolii parodontale sunt erediatatea, tulburările sistemului nervos, tulburări endocrine (diabet, osteoporoză, pubertate, sarcină, menopauză), disfuncții imune (sida), afecțiuni hematologice (leucemii, anemii, trombocitopenii), boli cardiovasculare (ateroscleroza), boli hepatice (ciroza), deficiențe de nutriție (hipoavitaminoza A, D, B1, B2, PP,C).

Boala parodontală apare frecvent la pacienții de toate vârstele. Afecțiunile parodontale se prezintă atât în stadii incipiente de gingivită, cât și în formele de parodontite medii și avansate. Boala parodontală poate fi locală și apare doar la anumiți dinți sau generală, afectând toți dinții.

Semnele clinice de îmbolnăvire parodontală sunt sângerarea gingivală, mărirea în volum a gingiei, precum și retracțiile gingivale. Neglijarea acestor simptome, dar și lipsa tratamentului pot duce la evoluția bolii parodontale cu distrucție osoasă și ligamentară, apariția pungilor parodontale purulente, retracții gingivale, migrare și mobilitate dentară, iar ulterior, prin lipsa tratamentului parodontal, la pierderea treptată a dinților.

Există forme de parodontite agresive care pot apărea la copii până la vârsta de 11 ani în asociere cu alte boli, cum ar fi leucemii sau boli genetice. Însă cele mai agresive forme de afecțiuni parodontale afectează persoane cu vârsta de peste 20 de ani, evoluând rapid și producând pierderi dentare.

Boala parodontală este o afecțiune complexă care trebuie, în primul rând, înțeleasă și conștientizată pentru ca ulterior, tratamentul de specialitate să aducă cele mai bune rezultate, precum și menținerea sănătății parodontale a dinților, declară Dr. Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator Clinica Dr. Melnic.

Un articol realizat de Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator Clinica Dr. Melnic (clinicadrmelnic.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *