El Salvador, paralizat de protestele bandelor

Protestele bandelor paralizeaza El Salvadorsportul public in El Salvador a fost sever perturbat de protestele bandelor de strada, extrem de nemultumite de o noua lege care considera apartenenta la o banda ca fiind infractiune. Bandele Mara 18 si Mara Salvatrucha le-au spus operatorilor de transport sa respecte interdictia de circulatie sau vor suporta consecintele. Cateva mii de militari au fost desfasurati pentru a proteja soferii de autobuz si navetistii. Legea anti-bande a fost adoptata in iulie, dupa ce membrii unei bande au incendiat un autobuz, ucigand 17 persoane.

BBC transmite ca multe companiii de transport din capitala si din tara par sa se fi predat in fata amenintarilor bandelor. 80% din transportul public a fost suspendat, desi unii soferi particulari, cu camioane, mai transporta pasageri, pentru preturi mul mai mari. Multe afaceri au trebuit sa-si inceteze activitatea, de teama represaliilor, dupa ce bandele au imprastiat fluturasi care le cereau sa inchida sau sa suporte consecintele. Politia si aarmata au escortat vehiculele care transporta pasageri, iar armata a folosit, de asemenea, camioane, pentru a ajuta oamenii sa ajunga la munca.

Bandele de strada, cunoscute sub numele de Maras au ordonat aceasta inchidere a oricarei activitati, pentru a face presiuni asupra presedintelui Mauricio Funes sa nu promulge noua lege, care stipuleaza ca apartenenta la o banda este infractiune. Legea, care a fost aprobata de parlamentul din El Salvador face din Mara 18 si Salvatrucha organizatii proscrise si le descrie ca pe “grupuri de exterminare sociala”. Presedintele republicii a afirmat ca guvernul nu va ceda in fata intimidarii si amenintarilor. Funes spune ca legea este indreptata catre sefii bandelor si catre cei care ii finanteaza. Spre deosebire de legea precedenta, noul act normativ prevede masuri pentru a preveni intrarea tinerilor in bande si ii sprijina pentru a nu ajunge sa duca o viata in lumea crimei. Protestele s-au extins in inchisorile din El Salvador, unde sute de detinuti care provin din bande au autodeclarat “stare de rebeliune”.

Membri din bande, mascati au aparut la televiziunea din El Salvador, spunand ca au cerut organizarea de proteste, pentru ca au simtit ca Guvernul ii exclude de la o dezbatere nationala privind caile de reduce a criminalitatii violente. “Dorim sa incepem un proces transparent de gasire a unei solutii pentru violenta” a declarat un membru al Mara 18. Bandele cer, de asemenea, imbunatatirea conditiilor de viata pentru detinuti. Bandele din El Salvador au radiacini in bandele de strada ale imigrantilor din SUA. De-a lungul anilor, ele au s-au dezvoltat si au devenit organizatii criminale trans-nationale puternice, cu mii de membri. Ele sunt implicate in traficul de droguri si recuperari si au reputatia de a fi extrem de violente. El Salvador are una dintre cele mai inalte rate ale criminalitatii din lume, cu aproximativ 10 omucideri pe zi intr-o tara cu o populatie care numara putin peste sapte milioane de locuitori.

Foto: 365zile.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *