Este în interesul băncilor comerciale să ieftinească semnificativ costul creditării în lei, declara M. Isarescu

ISARESCU - CONFERINTAEste în interesul băncilor comerciale să ieftinească semnificativ costul creditării în lei, dar nu mai este spațiu pentru reducerea dobânzilor la depozite, a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, după ședința Consiliului de Administrație al instituției.

‘Bancherii nu vor avea încotro. Ce o să facă cu atâția bani? Vin la facilitatea de depozit a Băncii Naționale? Acesta a ajuns la 1,25%, se va reduce și mai mult în perioada următoare. Deci chiar din punctul lor de vedere, ceea ce am sugerat de fiecare dată și sugerez și acum este că în interesul băncilor comerciale este să ieftinească semnificativ costul creditării în lei’, a spus Isărescu, întrebat de jurnaliști despre modul în care bancherii vor gestiona politica dobânzilor în perioada următoare.

‘Suntem atenți ca atunci când dozăm măsurile să transmitem semnalele necesare și să nu stimulăm băncile să reducă dobânzile de depozite. Acolo, părerea noastră este că este un câmp extrem de limitat să mai reducă. Eu cred că multe au și depășit măsura’, a spus Isărescu.

‘BNR reiterează că va monitoriza atent evoluțiile interne și ale mediului economic internațional, astfel încât, prin calibrarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare și utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea prețurilor pe termen mediu și stabilitatea financiară’, precizează un comunicat al BNR remis AGERPRES.

 

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *