Estonia s-a calificat pentru intrarea in zona euro, Romania mai asteapta

Coroana estoniana va fi istorie, incepand cu 2011. Liderii Uniunii Europene au dat si ultima aprobare pentru aderarea Estoniei la zona euro la inceputul anului 2011, statul baltic urmand sa devina al 17-lea membru al uniunii monetare. Decizia era considerata o formalitate dupa ce ministrii de Finante din UE au aprobat candidatura Estoniei la moneda unica, in pofida tensiunilor de pe piata europeana a datoriilor suverane.

Analistii se asteapta ca zona euro sa nu mai accepte noi membri in urmatorii patru ani, intrucat restul candidatilor, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Romania si Polonia, nu indeplinesc criteriile pentru aderare la uniunea monetara, din cauza deficitelor bugetare mari. Tallinnul a pus in aplicare unele dintre masurile cele mai dure de austeritate din Europa, timp de un an, si, din acest motiv, s-a calificat pentru a deveni urmatoarea tara care va introduce moneda euro, in 2011, scrie Der Spiegel.

Ministrul de finante, Jürgen Ligi a fost intrebat daca, in lumina crizei euro actuale, estonienii chiar doresc adoptarea monedei comune. „Fara indoiala, moneda comuna aduce stabilitate si incredere, in special pentru o tara mica precum Estonia”, a raspuns oficialul.

Foto: wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *