Eugen Teodorovici: Reforma din sistem va conduce la o absorbtie de 100% pe POS DRU si POS CCE la final de 2015

1366376525335325335_1237Ministerul Fondurilor Europene a încheiat pe 21 iulie a.c., campania de informare a beneficiarilor Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), organizată de Autoritatea de Management POS CCE în mai multe orașe ale țării.

‘Aproximativ 3.000 de persoane din întreaga țară au participat la conferințele noastre și consider că această nouă abordare în relația dintre autoritate și beneficiar este unul dintre pașii pe care actuala guvernare și-a propus să îi facă în favoarea unei maniere de lucru mult mai eficiente. Trebuie să admitem că din momentul mutării Autorităților de Management la Ministerul Fondurilor Europene, abordarea este schimbată și îmi doresc să continuăm pe acest drum, unul mult mai pragmatic decât cel folosit anterior. Eu sunt convins că programul de competitivitate va avea la finalul lui 2015 o absorbție de 100%. Acest lucru este valabil și pentru POS DRU. Vom transfera toate sumele necheltuite până acum către alte proiecte ce pot fi implementate, astfel încât să nu pierdem niciun ban. Încă de vineri am lansat în cadrul POS DRU și am postat pe site-ul ministerului alte patru ghiduri cu idei frumoase, simple și cu impact social. Așadar, încercăm să nu facem greșelile pe care cei din altă guvernare le-au făcut în trecut. Nu vreau că banul european să mai fie cheltuit cu nesăbuință’, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Reamintim că Autoritatea de Management POS CCE a încheiat la sfârșitul lunii iunie a.c. un număr de 66 de contracte cu o valoare totală de peste 250 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor de investiții mari. Proiectele semnate se aflau pe lista de rezervă aferentă operațiunii ‘Sprijin financiar cu o valoare cuprinsă între 1.065.001 lei și 6.375.000 lei acordat pentru investiții pentru ÎMM’, iar pentru finanțarea acestora a fost suplimentat bugetul apelului.

Aceste proiecte sunt dintre cele depuse în luna august 2011, care au stat neevaluate până în vara anului 2013, când MFE a pus la dispoziția Autorității de Management POS CCE experți din mediul privat. Procesul de evaluare a fost finalizat în luna decembrie 2013, iar contractarea a început în acest an.

Totodată, în această perioadă au fost lansate noi finanțări în cadrul POS DRU. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene supune consultării publice ghidurile pentru lansarea a patru tipuri de cereri de proiecte.

În cadrul acestor apeluri vor fi acordate fonduri pentru:
-formarea profesională a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice;
-formarea profesională a personalul medical care realizează transplanturi;
-îmbunătățirea participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii;
-susținerea parteneriatelor transnaționale cu impact asupra pieței muncii.

‘Cele patru cereri de proiecte sunt gândite astfel încât banii europeni să rezolve o parte din problemele pe care încă le avem în prezent. Prin acordarea de finanțări pentru formarea profesională a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice vom aduce medici din afara țării care vor opera aproximativ 3.000 de copii care suferă de boli grave. Mult mai important, aceștia vor pregăti medicii români să realizeze respectivele intervenții pentru că România să aibă un număr ridicat de specialiști în acest domeniu. Astfel, datorită acestor finanțări, medicii noștri vor putea salva viețile multor copii. O altă cerere de proiecte, destinată tot personalului medical, va sprijini formarea profesională a personalului care efectuează transplanturi. În același timp, două apeluri vor viza susținerea formării profesionale a persoanelor vulnerabile. Pe măsură ce lansăm astfel de cereri de proiecte, dedicate, am satisfacția că banii europeni își ating scopul de a salva vieți, de a îmbunătăți nivelul de trai al românilor, de a susține dezvoltarea societății. Adică, fondurile europene încep să fie mai bine folosite: pentru România și pentru români !’, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *