Eugen Teodorovici: Vom transmite propunerea actualizată de Acord de Parteneriat în această lună

eugen_teodorovici_51787700Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a efectuat pe 13 iunie a.c., o vizită de lucru la Bruxelles, în timpul căreia a avut o serie de întrevederi cu reprezentanții Comisiei Europene.

‘Am discutat cu reprezentanții Comisiei Europene recomandările privind propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020. Principalele aspecte discutate au vizat majorarea alocării financiare pentru proiectele de mediu, inclusiv biodiversitate. Pentru a mări numărul de proiecte de mediu care vor putea fi implementate, partea română a propus creșterea nivelului cofinanțării asigurate de la bugetul de stat, de la 13% la 28%, în condițiile menținerii contribuției beneficiarilor la 2%. Alt subiect de pe agendă a reprezentat modul în care unele strategii sectoriale vor fi reflectate în Acordul de Parteneriat. Recomandările Comisiei vor fi integrate rapid în document pentru a grăbi semnarea Acordului. Subliniez că primirea unor comentarii de la CE pe marginea documentelor de programare este o etapă firească a procesului de negociere, etapă pe care o parcurg toate statele membre. Vom trimite propunerea actualizată de Acord de Parteneriat până la sfârșitul acestei luni și estimăm că îl vom semna în această vară’, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Alte discuții au vizat primele versiuni ale programelor operaționale prin care România va atrage fondurile europene structurale și de investiții în viitoarea perioadă de programare.

Totodată, în cadrul întrevederilor cu reprezentanții Comisiei Europene au fost abordate și subiecte precum sistemul de achiziții publice, în condițiile în care România trebuie să actualizeze legislația națională.

‘România urmează să transpună prevederile directivelor în materie cât mai repede, dar și să implementeze alte măsuri de eficientizare a sistemului de achiziții publice pentru a remedia o parte din deficiențele care mai sunt în prezent, dar și în vederea simplificării structurii instituționale. În cadrul discuțiilor a fost pus accent pe identificarea de soluții pentru combaterea ‘sportului național’ din România în acest domeniu: depunerea unui număr mare contestații. Totodată, am discutat și despre condiționalitățile ex-ante, care trebuie îndeplinite de statele membre, inclusiv de România, până la finalul anului 2016′, a adăugat ministrul Teodorovici.

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, ministrul Fondurilor Europene a avut întrevederi cu reprezentanți ai Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune: Michel Servoz, director general, Peter Stub Jorgensen, director, Direcția Economie de Piață și Aurelio Cecilio, șeful Unității pentru România și Bulgaria, cu reprezentanți ai Direcției Generale Piața Internă și Servicii — Joaquim Nunes de Almeida, director, Direcția Achiziții Publice, respectiv cu reprezentanți ai Direcției Generale Politică Regională și Urbană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *