Euro, bazin de decantare pentru tarile in criza de lichiditati?

Euro este o moneda de incredere, in pofida deprecierii accentuate, iar Banca Centrala Europeana se va asigura ca inflatia ramane sub control, a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, oficialul care prezideaza reuniunea ministrilor de finante din zona euro.

Investitorii renunta la euro din cauza ingrijorarilor ca masurile de austeritate la care recurg mai multe state din zona euro vor afecta cresterea economica a regiunii. In acelasi timp, masurile de austeritate reprezinta o reactie la ingrijorarile pietei referitoare la riscul intrarii in incapacitate de plata a unora dintre tarile comunitatii monaetare europene.

„Euro este o valuta credibila”, a afirmat Juncker. El prezideaza reuniunile ministrilor de Finante din zona euro. Oficialul a mentionat ca BCE a reusit sa mentina preturile stabile in trecut si va continua sa faca acest lucru.

Unii analisti considera ca mecanismul, in valoare de 750 miliarde de euro, destinat sa sustina financiar regiunea, rezolva problema riscurilor pe termen scurt, dar nu reprezinta o solutie viabila pentru diminuarea deficitelor bugetare uriase.

Euro s-a depreciat cu aproape 7% in fata dolarului, in aceasta luna, atingand, luni, cel mai redus nivel din ultimii ani. De la inceputul anului, moneda europeana s-a depreciat cu aproape 13,5%.

In acelasi timp, economistul sef al Deutsche Bank, Thomas Mayer, a atras atentia ca Banca Centrala Europeana risca sa se transforme intr-o institutie de tipul „bad bank”, daca va continua sa cumpere obligatiuni emise de statele din zona euro cu o situatie financiara critica. „BCE risca sa devina o «bad bank» daca aceste operatiuni nu vor fi oprite. Pietele se tem ca institutia nu trebuie folosita pe post de bazin de decantare. Anumite state de la care BCE cumpara obligatiuni pot intra in incapacitate de plata, in pofida sprijinului acordat”, a afirmat Mayer intr-un interviu acordat publicatiei Allgemeine Zeitung. Prin termenul de „bad bank” sunt definite structurile create de banci pentru a transfera activele toxice si fara importanta strategica, noteaza AFP.

BCE s-a angajat la sfarsitul saptamanii trecute sa cumpere de pe piete obligatiuni emise de statele cu cel mai mare grad de indatorare din zona euro si care au acces restrans la finantare. Pentru a neutraliza un potential efect inflationist al acestei masuri, institutia va absorbi lichiditati de pe piata.

Pentru a indulci pastila servita atat opiniei publice, cat si oficialilor din finantele europene, Mayer a afirmat si ca BCE nu a pierdut prea mult din credibilitate cand s-a angajat sa intervina direct, insa banca trebuie sa limiteze pierderile, facand din acest tip de sprijin masuri exceptionale, temporare si cu volum limitat

Vezi si: Grecia, in incapacitate de plata, ameninta securitatea euro

Se prabuseste economia zonei euro?

Pretul aurului atinge cote record, sub presiunea crizei din Grecia

Trezoreria Regatului Unit, goala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *