Euro este in continuare mai puternica decat fosta marca germana

Moneda euro este in continuare mai puternica decat marca germana, predecesoarea ei ca valuta dominanta pe pietele europene, in pofida deprecierii puternice suferita in ultimele luni fata de dolar, potrivit unei analize Bloomberg.

Euro s-a devalorizat saptamana trecuta cu 2,5% si a cazut sub pragul de 1,2 dolari/euro pentru prima data din martie 2006, insa ramane peste nivelul de 1,1837 dolari/euro inregistrat la sfarsitul zilei de 4 ianuarie 1999, prima sedinta de tranzactionare dupa introducerea monedei unice. Totodata, euro se mentine peste pragul de 1,1842 dolari, media lunara de la introducerea monedei unice.

Un indice Bloomberg al monedelor care s-au reunit in zona euro se plaseaza, in medie, la 1,1945 dolari, in intervalul cuprins intre sfarsitul anului 1988 – cand pietele europene erau dominate de marca germana – si finele saptamanii trecute.

Fostul presedinte al Federal Reserve Paul Volcker a declarat luna trecuta ca actuala criza a datoriilor de stat din zona euro ar putea cauza dizolvarea uniunii monetare, insa presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a contrazis aceasta afirmatie pe 31 mai spunand ca euro „isi mentine remarcabil valoarea”.

Potrivit analistilor Goldman Sachs si Morgan Stanley, autoritatile europene ar putea chiar sa se bucure de deprecierea monedei, datorita efectului pozitiv asupra exporturilor. Un indice al Deutsche Bank, ponderat in functie de cei mai importanti parteneri comerciali ai zonei euro, arata ca euro se plaseaza in prezent cu 2% peste media ultimilor 9 ani. Aceste date nu descurajeaza insa speculatorii care sustin ca zona euro este in pragul colapsului, noteaza Bloomberg.

Liderii UE au convenit luna trecuta crearea unui fond de 750 miliarde euro care sa fie pus la dispozitia statelor din zona euro aflate in dificultati financiar-fiscale. FMI si UE au acordat Greciei in aprilie un pachet de ajutor extern de 110 miliarde euro, in schimbul caruia guvernul elen s-a angajat la numeroase masuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.

Criza datoriilor de stat din zona euro a inceput in ultima parte a anului trecut, cand noul guvern de la Atena a anuntat ca deficitul bugetar a depasit in 2009 13% din PIB, nivel greu de finantat in conditiile unei datorii de stat de circa 120% din PIB, aproape 270 miliarde euro. Reactia pietelor financiare nu s-a lasat mult asteptata, costurile de finantare a imprumuturilor Greciei urcand puternic in primele luni ale acestui an.

Totodata, investitorii au inceput sa manifeste neincredere si sa ceara dobanzi ridicate si in privinta altor state europene cu deficite mari si datorii ridicate, precum Spania sau Portugalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *