Eurostat: România a înregistrat în mai cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

inflatiaRomânia a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în mai, de 4,4%, în condiţiile în care rata inflaţiei a urcat la 1,4% în zona euro şi la 1,6% în Uniunea Europeană, conform unei estimări revizuite publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Rata inflaţiei în zona euro este sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

Datele publicate de Eurostat confirmă încetinirea constantă a inflaţiei în Europa, într-un context de criză şi recesiune.

Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat, luna trecută, în Grecia (0,3%), Letonia (0,2%) şi Cipru (0,2%), iar cele mai ridicate au fost în România (4,4%), Estonia (3,6%) şi Olanda (3,1%).

În mai, comparativ cu luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a crescut în 16 state membre din UE, a scăzut în 4 ţări membre şi a rămas stabilă în şase.

Cea mai redusă creştere medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni s-a înregistrat în Grecia (0,3%), Suedia (0,7%) şi Letonia (1,1%) iar cea mai ridicată în Ungaria şi România (ambele cu 4,3%).

sursa articol: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *