Experții anticipează o ușoară înviorare a economiei românești în acest an

60189541Experții anticipează o ușoară înviorare a economiei românești în acest an, iar pentru perioada 2014 – 2016 se anticipează că economia României va cunoaște o creștere cuprinsă între 2,7 procente și 4,3 procente, se arată în studiul GfK – Climatul de consum Europa pentru al treilea trimestru al lui 2013.

„Pentru 2013, toți experții anticipează o ușoară înviorare a economiei românești, până în prezent extrem de slabă. Previziunile privind această ameliorare variază între 1,6 procente și 2 procente. În perioada 2014 — 2016, se anticipează că economia României va cunoaște o creștere cuprinsă între 2,7 procente și 4,3 procente. Conform estimărilor actuale, PIB a crescut cu 0,5 procente în trimestrul al doilea. Cadrul economic general este favorabil: datoria națională este în jur de 34 procente, deficitul bugetar în jur de 2,5 procente, iar șomajul se situează la circa 7 procente”, se arată în raport.

Potrivit studiului citat, România are încă nevoie de o serie de reforme pentru a putea ține pasul, pe termen lung, cu celelalte țări europene. Foarte multe companii continuă să rămână în proprietatea statului. Speranțele de continuare a privatizării au fost risipite în repetate rânduri, în special în industria chimică, minerit și transporturi. În plus, încă mai există probleme legate de sistemul judiciar și de piața neagră. Invitațiile la licitații prezintă foarte adesea neregularități, iar guvernul trebuie să își îmbunătățească comportamentul de plată, care, în unele domenii, este deficitar.

„Consumul privat joacă un rol tot mai important în România. Venitul real este în creștere. În regiunea centrală a României, de exemplu, există zone unde rata șomajului este aproape zero. Sectorul încă slab al formării profesionale a fost recent reformat. După 1989, la nivelul întregii țări, s-a investit extrem de puțin în acest sector, însă acum există o nouă legislație, pe baza căreia calificările profesionale pot fi complet remodelate. Este vorba aici de calificările practice. Obiectivul este satisfacerea cererii de pe piețele de muncă locale printr-o colaborare strânsă cu instituțiile comerciale și de stat. Se urmărește garantarea disponibilității de profesioniști calificați și, în același timp, asigurarea unor perspective de carieră bune pentru tineri. Acest pas este esențial, mai ales dacă ținem seama de rata ridicată a șomajului din rândul tinerilor”, se menționează în studiu.

Concluziile studiului GfK arată că în întreaga Europă se răspândește speranța că punctul critic al crizei a fost depășit, și că economia a început, treptat, să se redreseze. În cel de al doilea trimestru unele țări au înregistrat o creștere considerabilă în anumite sectoare, în timp ce altele au înregistrat cel puțin o încetinire semnificativă a tendinței descendente.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *