Garanti Bank va primi de la IFC un împrumut în valoare de 35 milioane euro pentru finanțarea IMM-urilor

Mr Ufuk TandoganGaranti Bank, una dintre cele mai dinamice și inovatoare bănci de pe piața locală, va primi un nou împrumut în valoare de 35 milioane euro de la IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, pentru finanțarea companiilor mici și mijlocii din România.

Din valoarea totală a împrumutului, 20 milioane euro vor fi destinate creditării companiilor deținute sau conduse de femei.

Garanti Bank are ca strategie pe termen lung sprijinirea economiei locale și a companiilor în cadrul cărora există femei care sunt acționari sau care se regăsesc în structura de top management. În prezent, statisticile (1) aproape 415.000 de femei antreprenor, reprezentând peste 36% dintre acționarii și asociații din firmele de pe piața locală.

Acesta este al doilea împrumut acordat Garanti Bank România de către IFC cu scopul de a finanța întreprinderile mici și mijlocii locale. În februarie 2012, cele două instituții financiare au semnat primul acord de împrumut, prin intermediul căruia Garanti Bank a acordat finanțări în valoare de 22,5 milioane euro IMM-urilor locale, în mare parte celor deţinute sau conduse de femei. Astfel, în mai puțin de un an, peste 160 de IMM-uri care îşi desfăşoară afacerile în România au primit fonduri pentru investiții și capital de lucru.

Principalele segmente de activitate în care aceste IMM-uri activează sunt comerţul, industria textilelor, construcții, urmate de turism și servicii.

“Considerăm IMM-urile ca fiind motorul economiei românești, companiile din acest segment important având nevoie să fie încurajate, pentru a-și putea atinge potențialul și a avea succes. Garanti Bank a susţinut în mod constant antreprenorii locali, iar în ultimii patru ani a acordat o atenţie sporită companiilor deţinute sau conduse de femei. Ne dorim să sprijinim astfel IMM-urile să devină mai competitive, să se dezvolte și să depășească obstacolele cu care se confruntă în contextul economic actual plin de provocări. Prin acest nou acord de împrumut cu IFC reiterăm angajamentul pe care ni l-arată că în România există am luat de a crede în întreprinderile mici și mijlocii și de a le facilita accesul la finanțare, astfel contribuind și la creșterea economică locală”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Grup Garanti România.

“Susținem o participare mai puternică a femeilor în sectorul privat românesc, ceea ce le dă un plus de putere acestora și valorifică resurse potențiale încă neexploatate pentru dezvoltare ulterioară”, a declarat K. Aftab Ahmed, Director IFC pentru Instituții Financiare și Capital Privat. “Parteneriatul nostru cu Garanti Bank în România garantează că și companiile mai mici și femeile antreprenor vor continua să aibă acces la fondurile de care au nevoie pentru a se dezvolta”.

Garanti Bank are în portofoliu 25.000 clienți IMM-uri. În primul trimestru din 2014, segmentul IMM a înregistrat cea mai mare creștere anuală atât în ceea ce privește creditele (21,8%), cât și depozitele (96,7%). Printre proiectele cheie ale băncii în acest segment (investiții și capital de lucru) se numără cele în producție și export (producători de piese de schimb), domeniul medical (clinici și farmacii), agricultură (ferme de lapte sau carne) și construcții (clădiri de birouri & rezidențiale).

(1). În aprilie 2014, conform ONRC http://www.onrc.ro/romana/situatie_pe_sexe_asociati.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *