GE ar putea face avioanele, trenurile si automobilele sa foloseasca mai putina energie

Chip_in_2Cipurile pentru gestionara energiei sunt ca al doilea copil al unei familii: fac eforturi mari şi nu se bucură întotdeauna de aprecierea pe care o merită

La fel ca microcipurile din interiorul calculatoarelor şi laptopurilor, cipurile pentru gestionarea energie sunt semiconductori de mărimea unui fulg de nea. Însă acestea nu transferă date (bytes), ci electricitate (waţi).

Circuitele lor ajută la prelungirea duratei de viaţă a bateriilor şi reduc consumul de energie pentru o gamă largă de aparate: de la telefoanele inteligente şi tablete, la fermele eoliene, tomografe şi motoare de avion. Cu ajutorul lor, aparatele pot deveni mai mici ca dimensiuni, mai uşoare şi mai eficiente.

Cele mai bune cipuri, fabricate dintr-un material numit carbură de siliciu, pot funcţiona la temperaturi de două ori mai mari decât punctul de fierbere al apei, la care cipurile normale din silicon nu ar rezista.

Cipurile pot rezista la o energie de zece ori mai puternică decât siliciul obişnuit şi operează la frecvenţe mult mai ridicate, fiind astfel şi mult mai eficiente.

Însă, până nu demult, erau şi foarte dificil de fabricat. Pentru obţinerea unui cip din carbură de siliciu este nevoie de parcurgerea a 300 de paşi într-o încăpere curată, iar companiile trebuie să încerce să evite posibilele dezastre generate de interacţiunile complexe dintre silicon, carbon şi oxizii de metal.

Însă oamenii de ştiinţă de la GE Global Research au descoperit cum pot fi depăşite limitările carburii de siliciu şi au inventat noi modalități de a crea cipuri pentru gestionarea energiei care ar putea revoluţiona industria componentelor electronice, generând astfel mari economii pentru utilizatori. Tehnologia şi proprietatea intelectuală a acestora, cu o valoare de peste 100 de milioane de dolari, vor fi puse la dispoziţia unui nou consorţiu specializat în componente electronice din Albany, NY, conform unui anunţ recent. Consorţiul de cercetare, care include GE, Statul New York, Colegiul SUNY de Nanoştiinţe şi Inginerie şi alţi parteneri din industrie, va deschide o facilitate comună de producţie care va crea componente electronice din carbură de siliciu pe plăcuţe semiconductoare de şase inci.

Pare neimportant, dar pentru industria componentelor electronice e mare lucru. Ljubisa Stevanovic, inginer şef pentru conversia energiei în cadrul departamentul pentru tehnologii avansate al laboratoarelor GE, susţine că extinderea producţiei de la plăcuţele semiconductoare de patru inci utilizate în prezent la cele de şase inci va tripla aproape numărul de cipuri per plăcuţă semiconductoare şi va reduce costurile de producţie la jumătate. „Va fi ceva revoluţionar” spune acesta. „În curând vom putea concura la preţ cu cipurile din siliciu actuale, însă cu o tehnologie mult mai bună. Carbura de siliciu este mai rezistentă, necesită mai puţină răcire şi poate livra energie mai curată decât siliciul normal.”

GE intenţionează să utilizeze noua facilitate de producţie pentru a fabrica cipuri pentru componentele electronice utilizate la propriile echipamente, de la pompele de petrol şi gaze, la tomografe. Compania va oferi licenţe de utilizare şi altora, utilizând facilitatea de producţie microcipuri pentru a scoate produsele pe piaţă.

Merfeld şi Stevanovic sunt de părere că, utilizând aceste cipuri, trenurile, avioanele şi autovehiculele ar putea deveni de 10 ori mai eficiente, consumul de energie al centrelor de date s-ar reduce cu 5% iar eficienţa fermelor solare şi eoliene ar creşte cu peste 1% (mai multe exemple în infografic). Merfeld este de părere că: „Astfel, se deschide o fereastră de proiectare inexistentă până acum.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *