Germania: Presiunile de preţ pe piaţa imobiliară rezidenţială nu se vor ameliora în viitorul apropiat

tranzactie_imobiliara_07_109f4c2ddfApartamentele din cele mai mari şapte oraşe din Germania sunt supraevaluate cu până la 20%, după creşteri puternice în ultimii ani, situaţie care ar putea fi motivată parţial de tranzacţiile speculative, avertizează banca centrală a Germaniei într-un raport publicat luni.

Apartamentele din anumite zone din oraşele Berlin, Hamburg, Munchen, Koln, Frankfurt, Stuttgart şi Dusseldorf au crescut în medie cu peste 25% începând din anul 2010, potrivit unui raport Bundesbank, preluat de Bloomberg.

La nivel naţional, preţurile caselor şi apartamentelor au urcat în medie cu 8,25%, precizează banca. Ca întreg, piaţa locuinţelor din Germania urcă proporţional cu evoluţia veniturilor, iar proprietăţile nu sunt supraevaluate, consideră instituţia.

„Presiunile de preţ pe piaţa imobiliară rezidenţială nu se vor ameliora în viitorul apropiat. Totuşi, este foarte puţin probabil ca dinamica actuală a preţurilor să conducă la riscuri macroeconomice sau la pericole în ceea ce priveşte stabilitatea financiară”, se arată în raport.

Preţurile sunt în creştere deoarece mulţi investitori caută active sigure, iar dobânzile scăzute înlesnesc achiziţia de locuinţe şi încurajează participanţii la piaţă să caute siguranţă în afara segmentului obligaţiunilor.

Bundesbank notează că în alte oraşe, în afara celor şapte menţionate anterior, preţurile locuinţelor sunt supraevaluate cu 5-10%.

sursa: mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *