Greva generala in Spania, comitet de criza in Grecia

Unul dintre cele mai mari doua sindicate din Spania, UGT, a facut apel la declansarea unei greve generale a angajatilor din sectorul public, pe 2 iunie, pentru a protesta fata de masurile de austeritate anuntate de guvernul socialist.

Federatia serviciilor publice, parte a UGT, a cerut „tuturor angajatilor din diferitele sectoare ale economiei, de la sanatate, invatamant si pana la serviciile de urgenta, primariilor si altor institutii publice sa intre in greva generala pe 2 iunie”, se arata intr-un comunicat. Sindicatul cere, totodata, organizarea unei demonstratii, pe 20 mai.

Principala masura anuntata a fost reducerea in medie cu 5% a salariilor din sectorul public, de la 1 iunie, si inghetarea acestora in 2011. Reducerea salariilor functionarilor publici face parte dintr-un pachet de masuri suplimentare de auteritate pe care guvernul il va adopta pentru diminuarea deficitului public, care a urcat la 11,2% anul trecut.

Executivul spaniol socialist a prezentat in ianuarie un program de limitare, cu 50 miliarde de euro, a deficitul bugetar, pana in 2013, astfel incat acest indicator sa nu depaseasca 3% din PIB.

Noile masuri, aplicabile timp de doi ani, si reprezentand o economie de 15 miliarde de euro, vin dupa ce guvernul s-a angajat, cu ocazia intalnirii sefilor de state si de guverne din zona euro, organizata la sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles, sa diminueze deficitul bugetar in acest an si in 2011.

Investitorii se tem ca, dupa Grecia, Spania si Portugalia ar putea fi urmatoarele tari intrate in incapacitate de plata, datorita deficitelor bugetare mari.

In Grecia masurile de austeritate anuntate de guvern au declansat proteste violente de strada, soldate cu cinci morti, la inceputul lunii. In rezultat, peste 20.000 de nopti de cazare hoteliera, au fost anulate, iar numarul acestora continua sa creasca. Anularile se inregistreaza preponderent in locatiile din Atena si imprejurimi. Pierderile sunt estimate la zeci de milioane de euro. Fata de aceasta situatie, guvernul grec a anuntat infiintarea unui comitet de criza, condus de Organizatia elena a turismului.

Foto: www.ziarulnational.ro

Vezi si:

Grecia, in incapacitate de plata, ameninta securitatea euro

Se prabusesete economia zonei euro?

Pretul aurului atinge cote record, sub presiunea crizei din Grecia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *