Grupul celor mai mari economii ale lumii vrea majorarea PIB-ului cu peste 2%

182534maximReprezentanții G20 (grupul celor mai mari economii ale lumii) s-au angajat să adopte măsuri care să ducă la majorarea PIB-ul lor cumulat cu peste 2%, sau două mii de miliarde de dolari în următorii cinci ani, ceea ce va duce la crearea a milioane de noi locuri de muncă, transmite Reuters.

Pentru a îndeplini acest obiectiv, statele membre ale G20 vor majora investițiile, vor adopta măsuri pentru reducerea șomajului, vor îmbunătăți comerțul și vor promova concurența, pe lângă politicile macroeconomice în vigoare.

În perioada 22-23 februarie a avut loc în Australia reuniunea miniștrilor de Finanțe și ai guvernatorilor băncilor centrale ai statelor G-20, care reprezintă aproximativ 85% din economia mondială. În comunicatul final prezentat după întâlnire se arată că statele membre ale G20 ‘vor dezvolta politici ambițioase și realiste care să ducă în următorii cinci ani la majorarea PIB-ului cumulat cu peste 2% față de nivelul implicat de actualele politici’. Ministrul australian de Finanțe, Joe Hockey, a afirmat că acest plan reprezintă o nouă etapă a cooperării în G20, în timp ce omologul său german, Wolfgang Schaeuble, a avertizat că ‘rezultatele acestui proces nu pot fi garantate de politicieni’.

De asemenea oficialii au apreciat că ‘politica monetară va rămâne adecvată în multe economii avansate și se va normaliza la momentul potrivit’.

sursa:agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *