Guvernul de la Atena salveaza bancile

Grecia pregateste legislatia necesara infiintarii unui mecanism cu fonduri de zece miliarde de euro destinat sprijinirii bancilor care inregistreaza o scadere a ratei de adecvare a capitalului si nu se pot finanta de pe pietele financiare. Majorarea imprumuturilor neperformante, retrogradarea ratingurilor de tara si adancirea recesiunii vor avea un efect negativ asupra bancilor elene, considera analistii, iar autoritatile vor sa dispuna de un instrument prin intermediul caruia sa ofere sprijin institutiilor de credit cu probleme de capital.

Fondul de Stabilitate Financiara face parte din pachetul de imprumuturi de 110 milliarde de euro pe care statele zonei euro si Fondul Monetar International il acorda Greciei. „Scopul nu este de a sprijini lichiditatea. Obiectivul este de a rezolva o problema colaterala. Sistemul bancar se confrunta cu urmarile crizei financiare”, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Philippos Sachinidis.

Actiunile bancilor elene au avut de la inceputul anului o evolutie mai slaba decat a institutiilor financiare din restul Europei, iar indicele sectorului bancar pe bursa de la Atena a pierdut 44%. Criza datoriilor suverane, care a cauzat temeri privind extinderea catre alte state europene si a depreciat puternic euro, a crescut costurile de finantare ale bancilor elene si pierderile din tranzactii cu obligatiuni ale statatului elen. Bancile ar pute apela la fond daca rata adecvarii capitalului scade sub pragul minim stabilit de Banca Greciei si nu pot obtine finantare din sectorul privat. Injectiile de capital vor avea loc prin preluarea de actiuni preferentiale de catre Fond, iar bancile vor avea ca termen pana la cinci ani pentru a plati, in caz contrar titlurile preferentiale urmand sa fie transformate in actiuni obisnuite.

Potrivit intelegerii cu FMI si Uniunea Europeana, Fondul va avea o durata de sapte ani, iar conducerea va fi numita de Banca Greciei si Ministerul de Finante. In Romania sunt prezente mai multe banci elene. Astfel, National Bank of Greece controleaza Banca Romaneasca, iar EFG Eurobank detine Bancpost, in timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEbank si Emporiki Bank sunt prezente sub brand propriu.

Foto: financiarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *