Inalnire cvadripartita, Federatia Rusa – Pakistan – Afganistan – Tadjikistan, la Soci

Ieri, la Soci, a avut loc o intalnire cvadripartita, intre presedintii Rusiei, Pakistanului, Afganistnaului si Tadjikistanului – Dmitrii Medvedev, Asif Ali Zardari, Hamid Karzai si Emomali Rahmon. Potrivit Itar Tass, temele de baza ale discutiilor au fost chestiui de securitate regionala, lupta impotriva terorismului international, cresterea eficientei combaterii narco-traficului din Afganistan. Seful ministerului rus al Afacerilor Externe a informat jurnalistii ca in centrul atentiei s-a aflat situatia din Afganistan, combaterea terorismului, si traficul ilegal de narcotice, acestea fiind pericole la adresa pacii si stabilitatii. De asemenea, cei patru presedinti au discutat chestiuni legate de cooperarea economica, cooperarea in sfera energetica, a infrastructurii de transport, si a mineritului. “S-a discutat despre necesitatea de a se coopera pentru o serie de proiecte regionale”, a explicat Lavrov. S-a acordat, de asemenea, atentie chestiunii ajutorarii Pakistanului, grav afectat de inundatii. Lavrov a precizat ca Ruisa deja a acordat ajutor Pakistanului, iar la proxima conferinta sub egida ONU va lansa o serie de alte initiative in acest sens. Seful Ministerului de Externe a anuntat ca cei patru presedinti au hotarat sa infiinteze un sistem de cooperare in format cvadripartit, in ce priveste minsterele Economiei si de Externe.

La initiativa Tadjikistanului, urmatoarea intalnire cvadripartita va avea loc la Dusanbe, capitala tadjica. In cadrul summitului au avut loc, de asemenea, discutiii bilaterale ale lui Medvedev cu Karzai (presedintele afgan) si Zardari (liderul pakistanez). Alaturi de subiectul inundatiilor, in cadrul intalnirii dintre liderii rus si pakistanez s-au discutat chestiuni legate de intensificarea legaturilor comerciale si economice, ca si realizarea unor poriecte in domeniile combustibil, energetic, metalurgic, al transportului feroviar, al constructiei, despre perspectiva constructiei unui mediu favorbil pentru investitii si dezvoltarea contactelor directe intre reprezentantii comunitatilor de afaceri dintre cele doua tari.
Discutiile dintre liderul de la Kremlin si presedintele afgan au vizat intensificarea cooperarii intre cele doua tari. Rusia s-a oferit sa vanda Afganistanului douazeci de elicoptere, a informat Serghei Lavrov. “Noi suntem interesati sa cooperam, dat fiind ca de eficienta cu care se lupta organele de ordine din Afganistan cu traficul de narcotice, depinde imbunatatirea situatiei in regiune”, a subliniat Lavrov. Anterior se discutase despre faptul ca Rusia este gata sa puna la dispozitie Afganistanului 23 de elicoptere, prin intermediul NATO. In afara de aceasta, Rusia ofera in mod gratuit Ministerului afgan de Interne arme de foc si munitie. De asemenea, se va continua cooperarea perivind pregatirea cadrelor din organele de ordine ale acestei tari.
Situatia din Kirghistan, si din regiune, in general, de asemenea, dezvoltarea cooperarii bilaterale dintre Federatia Rusa si Tadjikistan, inclusiv in domeniul tehnico-militar urmeaza sa fie discutata intr-o intalnire dintre Dmitri Medvedev si Emomali Rahmon. Pe ordinea de zi au fost introduse, de asemnea, chestiuni legate de consolidarea stabilitatii si securitatii in regiunea Asiei Centrale, interactiunea in cadrul structurilor internationale. “Printre prioritatile ambelor tari se afla cooperarea in domeniile comercial-economic, hidroenergetic, petrol si gaze, militar si tehnico-militar”, a aratat consilierul presedintelui Federatiei Ruse, Serghei Prihodiko. “S-a planificat, de asemnea, sa fie trecuta in revista chestiunea continuarii cooperarii in ce priveste baza legislativa in domeniul migratiei”, a mai declarat Prihodko. Intre Rusia si Tadjikistan nu sunt divergente serioase, aratat presedintele Tadjikistanului, care s-a declarat multumit de cresterea volumului schimburilor comerciale. Prima intalnire in format cvadripartit a avut loc pe 30 iulie 2009, in Dusabe, Tadjikistan.

Foto: Itar Tass

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *