Industria farmaceutică din România propune Guvernului măsuri de reformă a sistemului de sănătate

ARPIM-logoAsociația Romană a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) și Asociația Local American Working Group (LAWG) au prezentat reprezentanților Fondului Monetar Internațional (FMI), Comisiei Europene (CE) și Băncii Mondiale (BM) o serie de măsuri pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România, măsuri care au fost propuse deja Guvernului României.

Măsurile ARPIM, APMGR și LAWG ar reprezenta soluții reale pentru creșterea accesului la tratament al populației și crearea unui mediu de afaceri sustenabil pentru industria farmaceutică, dacă ar fi implementate de către autoritățile publice.

,,Sistemul de sănătate românesc este printre cele mai slab finanțate din Uniunea Europeană și este necesar să lucrăm împreună cu factorii de decizie pentru a schimba acest lucru. Până acum industria farmaceutică a fost un partener real al autorităților, contribuind activ la menținerea unui nivel constant al sistemului de sănătate actual. Numai în perioada 2012 — 2013, 2 din 10 pacienți romani au fost tratați exclusiv din contribuțiile industriei farmaceutice prin taxa clawback. Noi punem la dispoziție în continuare toată expertiza noastră, dar numai împreună cu autoritățile putem găsi soluții viabile, astfel încât treptat să creem un sistem de sănătate în folosul tuturor pacienților și în același timp un mediu de business transparent și predictibil,’ a declarat Calin Galaseanu, Președinte ARPIM.

‘Încercam să convingem atât autoritățile, cât și reprezentanții instituțiilor internaționale că e nevoie de măsuri imediate pentru îmbunătățirea accesului la tratament al pacienților și pentru un mediu de afaceri sustenabil pentru industria farmaceutică, care să permită continuarea investițiilor în capacitățile de producție locale și în dezvoltarea unui sistem de sănătate modern,’ a declarat Dragoș Damian, Președinte APMGR.

Reprezentanții LAWG apreciază de asemenea, oportunitatea acestui dialog cu instituțiile financiare internaționale cu scopul conturării unui sistem de sănătate performant pentru pacienții romani.

Cele trei asociații au propus atât soluții pe termen scurt, cât și pe termen lung pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România.

Pe termen scurt (2014) propunerile vizează:
Revizuirea listei de medicamente compensate și introducerea de noi molecule în primul trimestru al anului 2014.

Introducerea unor măsuri de limitare a impactului actualizării listei de medicamente compensate cu noi molecule, precum:

Revizuirea taxei clawback prin introducerea calculului diferențiat, bazat pe delimitarea medicamentelor în două grupe. Contribuția va fi redusă pentru anumite medicamente, formula de calcul având la baza sistemul actual de stabilire a prețului pentru medicamente generice (maxim 65% din prețul medicamentului inovator).

Introducerea unor acorduri preț/volum pentru noile medicamente compensate, cu buget suplimentar.

Eliminarea adaosurilor distribuitorilor și farmaciilor din valoarea contribuției clawback plătite de producători și identificarea unor măsuri pentru distribuirea echitabilă a poverii fiscale de-a lungul lanțului de distribuție a medicamentelor.

Actualizarea listei medicamentelor compensate cu noi molecule bi-anual, pe baza legislației existente pe metodologia HTA (cf. Ordinului 724/2013).

Schimbarea politicii de stabilire a prețului astfel încât să fie eliminat riscul ca pacienții să nu aibă acces la medicamente ori să nu găsească medicamentele necesare pentru anumite afecțiuni.

Respectarea legii referitoare la bugetul de referință pentru taxa clawback care trebuie să fie la nivelul bugetului actual pentru medicamente; acesta se ridică la 7,8 miliarde RON, ceea ce înseamnă o referință trimestrială de 1,95 miliarde RON cu TVA sau 1,79 miliarde RON fără TVA.

Pe termen lung:
Creșterea progresivă a finanțării sistemului public de sănătate pentru a atinge nivelul european mediu de finanțare în orizontul de timp 2014-2020.

Ajustarea anuală a bugetului de referință, raportat la consumul real de medicamente din anul precedent.

Contribuția clawback să fie considerată doar o măsură provizorie, care să fie eliminată în momentul în care situația economică va fi stabilă.

Adoptarea unor măsuri eficiente în domeniul sănătății: alături de sistemul de prescriere electronic, sunt necesare implementarea cardului de sănătate, măsuri concrete pentru îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice, combaterea fraudelor, pentru a asigura și mai mult controlul asupra bugetului de sănătate.

Despre ARPIM
Asociația Romană a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) este organizația care susține obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieței farmaceutice romanești.

Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare și dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacienților medicamente originale și inovatoare, care salvează anual mii de vieți. Principalul obiectiv al asociației este creșterea accesului pacienților la medicamente, ameliorarea calității vieții pacienților și implicit creșterea speranței de viață a românilor.

ARPIM este afiliata la Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) — organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice internaționale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunității științifice internaționale.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbott, Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck România, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services România, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *