INS: tendinţă de creştere moderată în industria prelucrătoare, construcţii, în sectorul de comerţ şi servicii

grafic-crestere-2-publimedia-shutterstockPotrivit opiniilor exprimate în luna februarie 2014, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada februarie – aprilie 2014 tendinţă de creştere moderată în industria prelucrătoare, construcţii, în sectorul de comerţ şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei şi anume: fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (sold conjunctural +39%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie şi fabricarea băuturilor (solduri conjuncturale +35%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Untitled

Potrivit estimărilor din luna februarie 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei
luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +7%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +6%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, creştere moderată (sold conjunctural +11%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +26%).

Conform estimărilor din luna februarie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%) şi a preţurilor (sold conjunctural 0%).

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

sursa: Institutul National de Statistica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *