Internetul industrial ar putea aduce 2,2 trilioane euro la PIB-ul european pana in 2030, conform unui raport GE

Internetul industrial este o retea globala deschisa care conecteaza oameni, date si echipamenteRaportul GE denumit „Internetul industrial – depasirea limitelor mintii umane si ale aparatelor: o perspectiva europeana”, a fost dat publicitatii in fata a 200 de lideri de companii, lideri de opinie si decidenti europeni cu experienta.

Evenimentul a avut ca subiect capacitatea echipamentelor inteligente de a revolutiona eficienta si productivitatea si s-a axat pe domeniile care ar trebui abordate astfel incat potentialul internetului industrial sa se poata realiza pe deplin.

„Glontele de argint”

Carta Alba GE prezinta inovatia drept „glontele de argint” al dezbaterii economice si politice, dominate de problema austeritatii. Europa este deosebit de bine pozitionata pentru a culege roadele acestei noi revolutii tehnologice – si trebuie sa si actioneze in acest sens pentru a reconcilia nevoia unor reduceri constante ale datoriei cu necesitatea obtinerii unor cresteri mai rapide ale veniturilor. Revolutia tehnologica si reformele structurale necesare redresarii Europei sunt strans corelate. Aceste reforme sunt acum in curs de derulare si au progresat destul de mult in directia atenuarii tensiunilor de pe piata. In acelasi timp insa, Europa se confrunta cu o crestere substantiala a cheltuielilor cu prestatiile in domenii precum pensiile si beneficiile medicale care se vor acumula si vor atinge o pondere tot mai mare a populatiei, ca urmare a procesului de imbatranire. Carta Alba precizeaza clar ca desi problema nu este specifica doar Europei, trebuie abordata eficient si urgent.

Ocazie unica pentru Europa

Cele 2,2 trilioane de euro pe care i-ar putea genera internetul industrial reprezinta aproape un sfert din dimensiunea actuala a economiei zonei euro. Se bazeaza pe ipoteza conservatoare ca Europa va putea valorifica doar jumatate din beneficiile de productivitate pe care se considera ca le va obtine SUA prin internetul industrial. Totusi, mai sunt multe de facut pentru a obtine aceste beneficii si nu numai. Carta Alba subliniaza „rigiditatile structurale de pe piete pentru forta de munca, produse si servicii” care au impiedicat adoptarea accelerata a noilor tehnologii din prima revolutie a internetului.

Europa va fi cel mai bine pozitionata pentru a-si maximiza beneficiile daca se asigura ca actioneaza concertat pentru a obtine masa critica necesara, de exemplu, realinierea investitiilor pentru integrarea rapida a noilor tehnologii in stocul de capital, pentru a construi si dezvolta baza necesara de talente, pentru a crea un cadru care sa faciliteze un flux transfrontalier al datelor sigur si simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *